Çılgın İhtiyarlar'dan Kar Altında Protesto



Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ile ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, dün Başkent’te çok ilginç bir protesto eylemi yaptılar.

Karaca ve Çığ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın tarım arazilerini özelleştirme kararını, TBMM önünde, kar altında battaniyeler içinde oturarak protesto etti. Kendilerine "Çılgın İhtiyarlar" diyen 82 yaşındaki Karaca ile 93 yaşındaki Çığ, Ankara’nın soğuk hava koşullarına 1 saat boyunca direnç göstererek, Türk halkına toprak satışını engelleme çağrısında bulundu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in, Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahad Balghunaim’in geçen ağustosta Türkiye’ye yaptığı ziyaret vesilesiyle Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait tarım arazilerini satacaklarını açıklaması tepki çekmişti. Bunun ardından TİGEM’e ait tarım işletmeleri özelleştirmesinde, Suudi Arabistan’ın alıcı olarak ön plana çıkması tartışma yarattı. TİGEM bünyesinde en verimli tohum çeşitlerini hazırlamak amacıyla işletilen tarım arazilerinde ceylan gibi nadide hayvan türleri de beslenerek, Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal zenginliği korunuyor. Bu nedenle yıllardır Türkiye’nin doğal hayatı için mücadele eden, BM Çevre Ödülü sahibi, "Toprak Dede" Karaca, eyleme çıkarak sıfatlarına "çılgın ihtiyar"ı da ekledi.

Battaniyeli eylem

Karaca, Çığ ile birlikte dün oturma eylemi yapmak üzere Meclis’in Çankaya Kapısı’na geldi. Sadece oturacaklarını söyleyen Karaca ve Çığ’ın açacakları pankartları incelemek üzere el koyan polis, eylemcilere yaşları nedeniyle anlayışla yaklaştı. Karaca ve Çığ, battaniyelere sarılarak, TBMM önündeki oturma eylemlerine başladı.

Karaca, "Bize 'çılgın ihtiyarlar' diyebilirsiniz. Soğukta oturacağız, bu ülkeyi seviyoruz. Gençlerimiz gelecekte aç kalacak. Biz toprak olacağız ama ortada vatan toprağı kalmayacak" dedi. "Sizce milletvekilleri çağrınızı duyacak mı?" sorusuna Karaca, "Hiç umudumuz yok. Ama Türk halkı sesimizi duymalı. Toprak, ekmek demektir, halk bunu anlamalı" karşılığını verdi.

Meclis’in önüne mezar

Üşümelerine rağmen eylemlerini 1 saati aşkın süre devam ettiren Çığ, "Artık olmazsa mezarımız Meclis’in önü olur. Nasılsa yakında başka toprağımız kalmayacak. Beni buraya gömerler" dedi.

Karaca, bugün TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nda basın toplantısı düzenleyeceklerini ve neyi, neden protesto ettiklerini açıklayacaklarını söyledi.