"Çılgın Projede" Ulusal Güvenlik Tehdidi



Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre, CHP’lilerin kaleme aldığı kapsamlı muhalefet şerhinde özetle şunlar kaydedildi:

Halkı kaybetme riski: Hiçbir değer tanımayan AKP iktidarı, bu tasarıdaki Kanal İstanbul ve Sur’u Toledo’ya çevirmek projeleri ile ilgili maddeleri getirerek yine hak, hukuk, Anayasa, çevre konularını tam anlamıyla askıya almıştır. Her iki projenin de büyük haksızlıklara neden olacağı ve Türkiye’yi uluslararası toplum nezdinde zor duruma düşüreceği endişesini taşımaktayız. Özellikle Sur ile ilgili düzenlemeler çok açık olarak anayasa ve genel hukuk prensiplerine aykırı hususlar içermektedir. Bu maddelerin uygulaması nedeniyle mağdur olacak vatandaşlarımızın kendi devletleriyle karşı karşıya gelebileceklerini ve devlet açısından halkı kaybetme riski taşıdığını düşünüyoruz. Hukukun temel ilkelerinin dikkate alınmadığı bu düzenlemeler nedeniyle terör örgütünün zaten güçlü olduğu uluslararası toplum nezdinde haklılık kazanacağı ve Türkiye’ye baskı yaptıracağını da unutmamak gerekir.

Montrö tartışılacak: Kanal İstanbul İmar Kanunu’na ‘su yolu’ yazılarak imal edilecek bir tanımmış gibi davranılamaz. Bu bilime ve ahlaka aykırıdır. AKP, coğrafyayı reddeden, ‘evreni ben daha iyi bilirim’ edasından vazgeçmelidir. Türk Boğazlar sistemini dünyadaki diğer kanallardan ayıran ve de yerkürede sadece ama sadece bize has olan coğrafik özelliklerdedir. Bu bir su yolu değil, emperyalizme geçiş yolu projesidir. Kanal İstanbul projesi ulusal güvenliğimiz için büyük bir tehlike içermektedir. Kanal İstanbul hayata geçtiğinde, bu kanaldan yapılacak deniz trafiğinin hukuki düzenlemesi için Montrö’nün tartışılması ve masaya yatırılması gündeme gelecektir.