Cimbom Üçüncü Köprü Güzergahı için Önceden Tüyo mu Aldı



Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat, Boğaz'a 3. köprü ihalesinin kendilerine yarayacağını söyleyerek, "Riva arazisinin değerini artıracak" dedi. Polat'ın bu açıklaması "Cimbom 3. köprünün güzergahı için tüyo mu aldı?" sorusunu akla getirdi. Geçen sezon ve yeni sezonu değerlendirmek üzere dün basın mensuplarıyla biraraya gelen Polat, en önemli projelerinin yeni stat, şirketlerin birleştirilmesi ve Riva projesi olduğunu söyledi.

Riva'nın yetkisini 2.5 sene önce aldıklarını hatırlatarak, "O zaman herkes birçok kişinin Riva'yı almak için sıraya gireceğini ve bizim de Riva'yı satarak borcumuzu kapatacağımızı düşündü. Şu anda Riva, Anıtlar Kurulu'ndan tamamen çıkmıştır. Eylülde ruhsatını alacağız. Belediye anlamında bir sorunumuz kalmadı. Ancak bir ruhsat bile almak çok ciddi rakamlar gerektiriyor. Biz o dönemde Riva'yı 90 milyon dolara satarak borçlarımızı kapatabilirdik ancak bu yola başvurmadık. Tabii bir de üçüncü köprünün o mevkiiden geçme ihtimali vardı. Bu olay da bizim bilgimiz dahilindeydi.

Kasımda 3. köprünün ihalesi yapılacak. Riva arazimiz için çok iyi olacak, değerini artıracak. Ekonomik krizden dolayı sıkıntıyı çekiyoruz. Her kulüpte olduğu gibi, ancak biz Riva'yı en optimum değere gelinceye kadar elemizde tutacağız. Tercihimiz köprünün başlamasından sonra değerlendirmek. Yolun geçmesi de Riva arazisine ulaşımı 10 dakikaya indirecek" dedi.
 
Köprü için tüyo almadık

Hükümet 3. köprünün nereden geçeceğini sır gibi saklarken Polat'ın bu açıklaması akla Galatasaray, yeni köprünün güzergahını önceden biliyor mu sorusunu getirdi. Zira Galatasaray Riva'daki araziye 880 konut yapma projesini 1 yıl ertelemişti. Konuya ilişkin konuştuğumuz Galatasaray'ın Aslantepe Kompleksi Yapımı ve Gayrımenkuller'den Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi, 3. köprü güzergahıyla ilgili önceden bir tüyo almadıklarını söyledi.
Çelebi, "Üçüncü köprünün mevcut iki köprünün arasından geçmeyeceği biliniyor. Yapılan açıklamalarda daha kuzeyden geçeceği anlaşılıyor. Bu da Beykoz istikametine denk geliyor. Haliyle Riva arizi civarından geçiyor. Adnan Polat da bunu kastetmek istedi" dedi.

Riva Projesi'ni köprü nedeniyle geciktirmediklerini kaydeden Çelebi, "Beykoz Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Anıtlar Kurulu'ndan izinler aldık. Bir takım değişiklikler istendi ve bunlar yapıldı. Bütün bunların tamamlanması da bu zamana denk geldi. Hükümette önümüzdeki aylarda 3. köprünün güzergahını açıklayacak" diye konuştu. 3. Köprü'nün Riva arazisine yakın bir yerden geçmesinin avantajları olduğunu kaydeden Çelebi, "Ama bu bir ikinci piyangodur diyemeyiz. Köprü oradan geçince projemizde bir değişiklik yapmamız söz konusu olmayacak. Biz arazinin ancak yüzde 10'luk kısmında inşaat yapabiliyoruz. Ayrıca köprünün dezavantajları da var. Çünkü bölgenin trafiği daha yoğunlaşacak. Oysa ormanlık alandaki bir alanda yapılacak projeye ilgi duyan insanlar sakin bir ortam ister" diye konuştu.
 
Seyrantepe sıkıntı verdi

Öte yandan halihazırdaki en büyük yatırımlarının Türk Telekom Arena Stadı olduğunu kaydeden Polat, inşaattaki gecikmenin kendilerini sıkıntıya soktuğunu söyledi. Polat, "Üzerinde çok üzerinde duruyoruz. Buna paralel bir çok planlar yaptığımız konu bu. Stadın inşaatı bütün hayati meseleleri etkileyen bir konu. Gecikmeleri öngörmüştük ama bu kadar sorun ve gecikme olacağını hesap etmemiştik" dedi. Polat, ikinci önemli projelerinin ise Galatasaray ile Futbol AŞ'nin birleşip tek bir şirket haline gelmesi olduğunu vurgulayarak, "Bu bizim için çok önemli ve onun için çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Sapanca tesislerini yeniden yapacaklarını belirten Polat, "Orada yatırımlarımız olmak zorunda. Mecidiyeköy'deki araziye, çadırın olduğu yere bir ticaret merkezi yapma durumumuz var. En önemli projelerimiz bunlar. Florya'ya voleybolla ilgili bir tesis yapmak istiyoruz. Küçükçekmece Gölü kenarındaki tesislerimizin yeniden yapılması gerekyor. Florya'da yaşlı ağabey ve ablalarımızın yalnızlıkları durumunda kalabilecekleri bir şey yapma hevesindeyiz" diye konuştu.
 
Borçsuz ticaret olmaz

Ticarette borcun hiçbir zaman bitmeyeceğini kaydeden Polat, "Burada önemli olan gelir-gider dengesini sağlamaktır. Sıfır borçla hiçbir kulüp dönmez. En küçük bakkal dükkanı bile mal aldığı yere borçlanır. Sporcularımızın alacağı yoktur. Sadece futbol takımımızda geçen sezondan kalan ufak bir bakiye vardır. O da futbol takımının bir senelik giderinin yüzde 5'i kadar olabilir ancak. Onu da en kısa zamanda ödemek istiyoruz yeni sezona girerken alacak kalsın istemiyoruz" dedi.
 
Bakan güzergahı söylemem demişti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçen ay yaptığı açıklamada, 3. köprü güzergahını son ana kadar söylemeyeceğini belirtmişti. Yıldırım, "Güzergahı söylemeyeceğim. Erkenden ortaya atılacak güzergah bilgileri haksız kazançları beraberinde getirecek" demişti.
 
Galatasaray'ın projeleri

Türk Telekom Arena Stadı
Galatasaray ile Galatasaray Sportif'in birleşmesi
Riva arazisinin değerlendirilmesi
Sapanca tesislerinin yeniden yapılması
Mecidiyeköy'e ticaret merkezi
Florya'ya voleybol tesisi
Küçükçekmece Gölü tesislerinin yeniden yapılması
Florya'da yaşlı üyeler için bir tesis
 
Riva

Galatasaray Başkanı Adnan Polat, 29 Aralık 2008'de 1 milyon 175 metre karelik bir alana sahip olan Riva'nın değerinin 172 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. Polat'ın çok yüksek dediği ruhsat harcı ise 5 milyon dolar tutuyor. Riva'da 880 proje yapılması daha önce çizilmiş bir proje de bulunuyor. Galatasaray arazinin yüzde 10'una inşaat yapma hakkına sahip.