Çimento İthalatına Kolaylık

Çimento ithalatında kontrol sistemi, Avrupa Birliği'ne (AB) paralel hale getiriliyor. Böylece, gümrüklerde bekleme süresi 1 güne kadar inebilecek. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM); TOKİ'nin, ”ithalat maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla demir ve çimento ithalatında gümrüklerde bekleme süresinin düşürülmesi” yönündeki talebini değerlendirdi.

Müsteşarlık, dış ticarette standardizasyon uygulamaları uyarınca, ilgili tebliğde, gümrüklerde standart kontrollerinin daha kısa sürede tamamlanmasına yönelik değişiklik yaptı.

TOKİ yetkilileri, DTM yetkililerinin, standart denetimindeki sürenin kısaltılmasına ilişkin tebliğ değişikliğinin Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderildiği konusunda kendilerine bilgi verildiğini söylediler.

İthalatta gümrüklerde bekleme süresinin ithalat maliyetini önemli ölçüde artırdığına işaret eden yetkililer, sürenin indirilmesinin kontrolleri olumsuz etkilemeyeceğini belirttiler. Yetkililer, demir-çelik sektörünün “demir ithalatının kolaylaştırılması ile ancak Rusya ve Ukrayna'dan kalitesiz demir gelir” iddiasının gerçekçi olmadığını, kontrol ile kaliteli demir ithalatını sağlayacaklarını ifade ettiler.

Diğer taraftan DTM yetkilileri, düzenlemenin çimento ithalatına yönelik olduğunu, ithalatta bazı kontrollerin AB'deki gibi (CE) türü işaret ve uygunluk belgeleri üzerinden yapılmasının öngörüldüğünü belirttiler. Yetkililer, düzenlemenin demir ithalatını kapsamadığını kaydettiler.

Çimento üreticileri ise çimento ithalatının yerli üründen daha pahalıya geldiği görüşünü dile getiriyorlar.