Çimento Satışlarına Mortgage Dopingi

Mortgage düzenlemesinin rüzgarıyla konut kredisi faizlerinin düşmesi, çimento sektörüne yaradı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda, konut kredisi faizlerinin düşmesiyle inşaat sektöründe yaşanan canlılığın, çimento sektörünü olumlu etkilediği kaydedildi. Raporda, küresel ısınma nedeniyle sıcak geçen kış mevsimi sayesinde inşaatların devam ettiği ve çimento satışında rekorlar kırıldığı aktarıldı.

Birliğin raporunda, son birkaç yıldır olumlu seyreden inşaat sektörünün, 2006 yılında da büyümesini sürdürdüğü aktarıldı. Raporda, “2006 yılının başından itibaren özellikle bankaların konut kredilerinde uyguladıkları faizlerdeki düşüşe paralel olarak inşaat sektöründe yaşanan canlılık, çimento sektörünü de olumlu etkiledi.

İthalat bile yapıldı
Yurtiçi çimento tüketimindeki bu yüksek artışın ardındaki en önemli nedenler, bankaların konut kredilerine uyguladıkları faiz oranlarının düşürülerek, gayrimenkul yatırımlarının tetiklenmesi ve kamunun TOKİ vasıtasıyla başlattığı dar gelirli vatandaşlara yönelik konut edindirme seferberliğidir” denildi. Raporda, uzun vadeli ve düşük faizli kredi kullanımıyla sağlanan konut finansmanıyla, uzun yıllardır ertelenen konut talebinin, tahminlerin üstünde arttığı aktarıldı.

Raporda, “2005’te yüzde 15’lik pazar büyümesinin ardından 2006’da da yüzde 22’lik büyüme hızı yakalanarak iç tüketim 43.3 milyon ton seviyesini aştı” denildi. Raporda, yüksek tüketimin karşılanması için ithalata dahi yönelindiği belirtildi. Raporda, mortgage sistemine yönelik şu değerlendirme yapıldı: “Yıllardır beklenen mortgage sisteminin kanunlaşması ile konut sektörünün finansmanında yaşanan önemli darboğazların giderilerek, sistemin daha sağlıklı bir yapıya kavuşulacağına inanılıyor. Uygulama, kaliteli konut üretiminde ciddi kontrol sağlayacak.”