Uzan ailesinin sahibi olduğu Rumeli Holding'e bağlı firmalarla birlikte çimento fabrikalarının yönetiminin de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçmesi, çimento üreticilerini sevindirdi.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tufan Ünal, Rumeli Holding'e bağlı çimento fabrikalarının yönetiminin TMSF'ye geçmesi ile Türk çimento sisteminin dışında kalan sektörün yüzde 15'inin yeniden sistem içerisine gireceğini söyledi. 2002 yılı verilerine göre Rumeli Holding'e ait 10 çimento fabrikası ve öğütme tesisinin çimento üretim kapasitesi 10 milyon tona ulaşıyor.
Uzan ailesine ait çimento tesislerinin Çimento Müstahsilleri Birliği'ne üye olmadıkları için bu fabrikalarla ilgili istatistiki bilgileri yıllardır alamadıklarını belirten Ünal, şunları söyledi: "Özelleştirme yolu ile çimento tesisleri Uzan Grubu'na geçtikten sonra, bu fabrikaların faaliyette olup olmadıklarını, ne kadar klinker ve çimento ürettiklerini, ne kadarını iç piyasada sattıklarını veya ihraç ettiklerini bilmiyorduk. Anadolu'da yerleşik fabrikaların daha çok iç piyasaya satış yaptıklarını tahmin ediyorduk. Tesislerin kapasitesinin Türkiye çimento kapasitesinin yüzde 15'ini oluşturduğunu biliyorduk. Ancak bu bilgiler sektörel planlama için yeterli olmuyordu. Dolayısıyla sektör olarak plan yapma ve hedef belirleme konusunda büyük sıkıntı çektik. Bu sıkıntıları artık aşabileceğiz."
Gelinen durumun memnuniyet verici olduğunu ifade eden Ünal, "Bu fabrikalar yeniden sisteme girecek. Bundan sonra bilgiler Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'ne düzenli olarak gelecek. Bu şekilde sektör ölçülebilirlik açısından daha rahat bir konuma kavuşacak" dedi.
Üretim kapasitesi 10 milyon ton
Özelleştirme ile Rumeli Holding'in aldığı çimento fabrikaları şöyle: "Maden Çimento Sanayi İşletmeleri ve Ticaret AŞ Edirne Lalapaşa Şubesi (Lalapaşa Çimento), Bartın Çimento Fabrikası, Zonguldak Çimento İşletmeleri Sanayi ve Ticaret AŞ Ladik Şubesi (Ladik Çimento), Zonguldak Çimento İşletmeleri Sanayi ve Ticaret AŞ (Trabzon Çimento), Yüksekova Çimento Yatırım İşletmeleri Sanayi ve Ticaret AŞ Van Şubesi (Van Çimento), Maden Çimento Sanayi İşletmeleri AŞ Ergani Şubesi (Ergani Çimento), Maden Çimento Sanayi İşletmeleri AŞ Gaziantep Şubesi (Gaziantep Çimento), Maden Çimento Sanayi İşletmeleri AŞ Şanlıurfa Şubesi (Şanlıurfa Çimento)."
Bu arada yıllık 700 bin ton çimento öğütme kapasitesine sahip olan Zeytinoğlu Grubu'na ait Eskişehir Çimento Fabrikası'nı ise (Maden Çimento Sanayi AŞ Eskişehir Şubesi) 2002 yılında yapılan açık artırma ile 77 trilyon 150 milyar liraya satın alan Rumeli Holding, Ankara-Lalahan Çimento Öğütme Tesisleri'ni ise kendisi kurdu.
Diğer yandan toplam 10 çimento fabrikası ve öğütme tesisi, 2002 verilerine göre 36 milyon ton olan Türkiye'nin klinker üretim kapasitesinin yaklaşık 5.4 milyon tonunu, 64 milyon ton olan çimento üretim kapasitesinin ise yaklaşık 10 milyon tonunu oluşturuyor.
Uzan Grubu'nun özelleştirme ile aldığı çimento şirketleri