Çimento Talebinde Yüzde 4 Büyüme Bekleniyor



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, çimento sektöründe 2010 yılında yurtiçi çimento talebinin yüzde 2-4 arasında büyüyeceği tahmin ettiklerini söyledi.

TÇMB'nin 52'inci Genel Kurulu'nda yeniden başkanlığa seçilen İğnebekçili yaptığı yazılı açıklamada, "Çimento sektörü olarak 2010 yılında krizin etkilerinin yavaş da olsa atlatılacağına inanıyoruz. Sektörümüzde 2010 yılını toparlanma, 2011 yılını ise yeniden büyüme dönemi olarak görmekteyiz. 2010 yılı için tahminimiz yurtiçi çimento talebinin yüzde 2-4 arasında büyüyeceği yönündedir" dedi.

İğnebekçili, 2009 yılında çimento ihracatında yakalanan başarı ile sektörün ülke genelinde üretim kaybına uğramadığını belirterek, özellikle Afrika pazarındaki ihracatın artması ile Irak ve Suriye’deki talebin büyümesinin, çimento ihracat rakamını rekor seviyede artırarak 16.5 milyon tona çıkardığını kaydetti.

Geçen yıl sonunda çimento iç tüketiminin bir önceki seneki 42.5 milyon ton seviyesine yaklaşmasının beklendiğini kaydeden İğnebekçili, artan kapasitelere bağlı yoğun rekabet ortamının yurt içi ve kısmen de yurt dışı çimento fiyatlarının düşmesine neden olduğunu ve yıllık bazda yüzde 20 oranında düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Son 5 yıl içinde yapılan yatırımlarla yurt içi klinker üretim kapasitesinin yüzde 56'lık bir artışla 40.3 milyon tondan 63 milyon ton seviyesine çıktığını belirten İğnebekçili 2009 yılında başlatılan ihracat hamlesinin 2010 yılında da sürdürülerek, toplam ihracatın mutlaka 20 milyon ton düzeyinde devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti. (Reuters)