Çimento üreticileri Danıştay'a gidiyor

Rekabet Kurulu'nun 18 çimento firması hakkında verdiği 4.8 trilyonluk cezanın adil olmadığını belirten çimento fabrikalarının yetkilileri, gerekçeli kararın kendilerine ulaşmasından sonra Danıştay'a itiraz başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
Batıçim Yönetim Kurulu başkan Vekili Tufan Ünal, "İddia edildiği gibi bu sektörde uyumlu bir eylem sözkonusu değil aksine yoğun bir rekabet var. Bu durum fiyatlarımızdan da çok net bir şekilde görülebilir. Dolayısıyla tüketicinin zarara uğratılması gibi bir durum sözkonusu değil. Bu konuları belgeleri ile savunmamızda da dile getirdik ancak Rekabet Kurulu'nu ikna edememişiz ki ceza verildi" dedi.

Rekabet Kurulu'nun çok yeni bir kurum olduğunu anlatan Ünal, "Rekabet kuralları da çok yeni. Avrupa'da bu kurallar sektör temsilcileri çağrılıp, kurallar anlatılarak yerleştirilmiş. Kurallara uymayan kişilere de çok ciddi cezalar verilmiş. Bizde ise ceza vererek kurallar öğretilmeye çalışılıyor. Daha 6 yıl öncesine kadar devletin fiyat dikte ettiği bu sektörden şimdi 40 yıllık Avrupa firması gibi çalışmasını istemek haksızlık. Süreci öğreniyoruz ancak ceza alarak" görüşlerini dile getirdi.

Rekabet Kurulu'nun 18 firma hakkında verdiği 4.8 trilyon liralık cezanın adil olmadığını ifade eden Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkan Vekili Erhan Kamışlı ise, "Çünkü Türkiye, dünyada İran'dan sonra çimentonun en ucuz olduğu ülkedir. Böyle bir ülkede böyle anlamsız bir cezaya akıl sır erdiremiyoruz. Çimento Bengladeş'te bile 50-55 doların altında satılmıyor, bazı ülkelerde 120 dolar. Ayrıca böyle bir cezayı vermek için bir delil olması gerektiğini düşünüyoruz ama Rekabet Kurulu'nun bizi tatmin eden bir delili yok. Kendilerine göre birtakım deliller söylüyorlar ama bizce yeterli değil. Bu nedenle Sabancı Holding olarak Danıştay'a itiraz edeceğiz ve bu konuda gerekli hukuki tüm haklarımızı kullanacağız" diye konuştu.