Çimentoda İlk Enerji Yönetimi Belgesi Çimsa'nın



Foto: Tevfik Işık (AA)

Çimsa Kayseri Fabrikası, çimento sektöründe enerji yönetimi belgesi alan ilk kuruluş oldu. Fabrikanın TS EN 16001 Enerji Yönetimi Belgesi alması nedeniyle, fabrika sosyal tesislerinde tören düzenlendi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, törende yaptığı açıklamada, Türkiye'nin vizyonuna alışması ve küresel rekabete ayak uydurmasının kaliteye önem veren kuruluşlara bağlı olduğunu belirtti. Çimsa'nın daha önce aldığı kalite belgeleri ile birlikte bu alanda örnek çalışmalar yaptığını ifade eden Şentürk, şunları söyledi:
    
''Kalite konusunda daha alınması gereken çok yolumuz var. Bu yolu en kısa sürede almak sistemlere önem vermeye bağlı. Kalite bilincinin gelişmesi için 57 yıldır çalışıyoruz. Özellikle yönetim sistemi anlamında kalite bilinci yeterince gelişmedi. İnsanlar, kaliteyi sadece bir belge olarak algılıyor. Alınan kalite belgeleri, kurulan sistemlerin diplomasıdır. Lokomotif kuruluşların bu anlamda örnek olması gerekiyor. Kalite sonu olmayan bir yoldur. Kalite, bisiklet kullanmaya benzer, duramazsınız ve geri gidemezsiniz. Bizim de hep ileri gitmemiz ve kaliteyi hep ileriye taşımamız gerekiyor.''
    
Sektörde ilk
    
Çimsa Kayseri Fabrika Müdürü Mustafa Turan da, sistemlerle yönetilen bir şirket olduklarını ve gelişmenin sistemler sayesinde olacağına inandıklarını belirtti. Türkiye'de 48 çimento fabrikası bulunduğunu ve çimento sektöründe TS EN 16001 Enerji Yönetimi Belgesini alan ilk kuruluş olduklarını vurgulayan Turan, şu bilgileri verdi:

''Kaliteye ve sistemlere çok önem veriyoruz. Daha önce de, kalite yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği yönetimi sistemi ve çevre yönetimi sistemi belgelerini almıştık. Çimsa olarak 5 fabrikamız var. İlk enerji yönetimi belgesini de Kayseri fabrikası aldı. Diğer fabrikalarımız da bu belgeye sahip olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kalite konusunda çalışmalarımız bundan sonra da sürecek.''

Konuşmaların ardından Şentürk, TS EN 16001 Enerji Yönetimi Belgesi'ni fabrika müdürü Mustafa Turan'a verdi.
    
'İşten önce Bekir'
    
Aldığı kalite ve sistem belgeleri ile adından söz ettiren Çimsa Kayseri Fabrikası'nda 2007 yılından beri 'Bekir' olarak kısaltılan güvenlik önlemleri uygulanıyor. Fabrikaya ait üretim birimlerinde 'İşten önce Bekir' uyarıları dikkati çekiyor. Bekir kısaltması, fabrika yönetimi ve çalışanları tarafından belirlenen güvenlik önlemlerinin kısaltmasını ifade ediyor. Kısaltmadaki harflerin anlamları ise şöyle:
    
- B: Bir dakika düşün, iş güvenliği açısından gereken önlemler alındı mı?
- E: Enerji kesintisi gerekiyor mu?
- K: Kişisel ekipman ve donanımların yapacağın iş için uygun mu?
- İ: İzin gerektiren bir iş yapıyorsan, gerekli izinleri aldın mı?
- R: Risk değerlendirmesi yap, tüm önlemlere rağmen hala risk oluşturan durum var mı?