Çin Borsası'ndaki Düşüşler Emtia Fiyatlarını Etkilemez

Çelik fiyatlarının son 4 yıl içindeki yükselişinin en önemli sebebi olan Çin'de borsalar çöktü çökecek denirken, metalciler hiç de tedirgin görünmüyor. Dubai Altın ve Emtia Borsası Başkanı John Short'a göre, borsa değil ancak Çin ekonomisi yavaşlarsa bu metal piyasası için bir felaket olur.

Çin borsası'nın 2008 Yaz Olimpiyatları'na kalmadan sert bir düzeltme yaşayıp yaşamayacağı endişesi dünya borsalarını sarmış durumda. Ancak ABD Merkez Bankası eski başkanı Alan Greenspan'in açıklamalarıyla iyice su yüzüne çıkan bu korku, Çin sayesinde son 3 ila 4 yıl içinde ciddi para kazanan metalcileri çok da tedirgin etmiyor. Dubai Altın ve Emtia Borsası (DGCX) Başkanı John Short'a göre son yıllarda Çin'deki ekonomik büyüme sayesinde rekorlar kıran metal fiyatlarının geleceği şu anda tamamen Çin ekonomisine bağlı. Ancak ne Şangay Borsası'nda yaşanacak sert bir düzeltme ne de sektörde yaşanan konsolidasyon rüzgarı metal fiyatlarının seyrini etkilemeyecek.

Referans'a konuşan Short, Şangay Borsası'nın devasa Çin ekonomisinin iyi bir göstergesi olmadığını söylerken, konuşmasında Çin ekonomisinde olası bir yavaşlamaya ilişkin endişe sinyalleri de veriyor: " Şangay Borsası, Çin ekonomisinin sadece küçük bir bölümü. Bu borsada bir balon olduğu ve düzeltme yaşanacağı kesin. Ancak Şangay borsası ABD ekonomisini önemli ölçüde temsil eden borsalar gibi değil. Ancak Çin ekonomisi metal sektöründeki büyümenin hem motoru hem de freni konumunda. Motor çalışmaya devam ederse metal fiyatları da katlanmaya devam eder, eğer Çin frene asılırsa metal sektörü korkunç bir döneme girebilir, metal piyasası bir felakete sürüklenebilir." Short, emtiadaki çıkışın nereye kadar gidebileceği sorusuna ise "Çin'e sorun" diye yanıt veriyor.

Çin şu anda dünyanın en büyük çelik üreticisi ve tüketicisi konumunda. 2005 yılında 14 milyon ton ithal eden Çin, şu anda dünya pazarına bir o kadar daha çelik ihraç ediyor. Küresel piyasaya sürülen bu denli yüklü çeliğin bulacağı talep ise çelik fiyatları açısından kritik. Bu bağlamda Short, piyasanın şimdilik bu 14 milyon tonluk varolan çeliği abzorbe edebildiğini ancak yüklü bir çelik arzının bulunduğu bu dönemde Çin ekonomisinde yaşanacak bir yavaşlamanın metal fiyatları için tam bir felaket olacağını söylüyor. "Şu an için çelik fiyatları için önemli olan üretilen çeliğe olan talep, yani çelik tüketimi" diyen Short sektörde yaşanan satın alma ve birleşmeler sonucu fiyatların etkileneceği yönündeki fikirlere de katılmıyor.

1 dolar etmeyecek çelik şirketleri milyon dolarlara satıldı

Sektördeki konsolidasyon rüzgarının etkisiyle 1 dolar bile etmeyecek çelik şirketlerinin milyon dolarlara satıldığını söyleyen Short önümüzdeki dönemde yeni birleşmeler de bekliyor. Son 25-30 yıldır zararda olup metal fiyatlarındaki son 4 yıllık çıkış sayesinde para kazanmaya başlayan çelik şirketleri olduğunu belirten Short, başarısız şirketlerin satın alınmaması halinde sektördeki birleşme dalgasının gerekli ve faydalı olacağını savunuyor. Short'un konsolidasyonun çelik fiyatları üzerindeki etkilerine yönelik fikri ise şu yönde: "Çelik sektöründeki konsolidasyonun fiyatları etkileyeceği düşüncesini savunmuyorum, tekelleşme kartelleşme olmadıkça fiyatlar etkilenmez. Ki bu durumda bile antitröst uygulamaları devreye girer dünya çapında. Eğer birleşerek konsolidasyona hız vermiş metal şirketleri metal fiyatlarını etkileyebileceklerine inanıyorlarsa, ellerindeki metali daha yüksek fiyattan satmaya çalışsınlar. Bunu başaramayacaklardır, çünkü fiyatları piyasa belirliyor. Bir kaç sene önce ;
de 3 şirket pazarın yüzde 70'inden fazlasını kontrol ediyordu ve fiyatları da o dönemde kontrol edemediler, piyasa belirledi. Bu yüzden konsolidasyon sonrası şimdi de fiyatları belirleme gücüne sahip olamazlar çünkü piyasa buna izin vermez."

Dubai'deki düzenlemeler batılıların güvenini kazandı

11 Eylül saldırılarının ardından kendi ülkesine dönen Arap sermayesi ve artan doğalgaz ile petrol fiyatları sayesinde ciddi bir sermaye birikimine sahip olan Ortadoğu uluslararası finans kuruluşlarının ilgi odağı haline gelmiş durumda. Dubai ise o zamandan bu yana Ortadoğu'nun finans merkezi olarak lanse ediliyor. Dubai'nin bu başarısını finansal düzenlemelerinin Singapur'dan Batı ülkelerine kadar dünya çapında uygulanan bir çok düzenlemeyle uyumlu olmasına bağlayan Short, Bahreyn'in halen Ortadoğu'nun finans merkezi olduğunu ancak yabancı yatırımcıların düzenlemelerin uygulamadaki başarısını gördüğü için
Dubai'ye de güvendiğini belirtiyor. Dubai Altın ve Metal Borsası ise
bölgede 2 yıldır faaliyet gösteren genç bir borsa. Short "İlgi ve sermaye çekebilmek için en az 10 yıla ihtiyacımız var" diyor. Ortadoğu bölgesinin
ilk uluslararası emtia türev borsası olan DGCX, 27 haziranda piyasaya sunacağı yeni bir çelik türevi enstrümanı ile Ortadoğu bölgesindeki çelik fiyatlarındaki değşikliğe karşı yeni bir yatırım aracı oluşturacak.