Çin Fed’in Faiz Artırımına Hazır Mı?



Dünya genelinde yatırımcılar nefeslerini tuttu ve Fed’in 9 yıldan bu yana ilk kez yapacağı faiz artırımını bekliyor. Piyasalarında son dönemde büyük hareketlenmeler görülen Çin ise karar öncesinde en iyi şekilde pozisyon almış olan ülkeler arasında olabilir.

25 yıldan bu yana en yavaş büyümeyi kaydetmesi ve hisse senedi piyasalarında yaşanan düşüşe rağmen, Çin’in döviz rezervleri 3.56 trilyon dolar ile diğer ülkeleri gölgede bırakıyor. Öte yandan ülkenin politika yapıcıları geçtiğimiz ay, yuanı korumak için bu rezervleri kullanmaya istekli olduklarını gösterdiler.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Hong Kong’daki Mizuho Securities Asia Ltd. baş Asya ekonomisti Shen Jianguang, “Fed’in faiz artırımı, Çin ekonomisi üzerinde büyük bir etki yaratmaz. Çin’in yurtiçi ekonomi temeldir” dedi.

Bloomberg İstihbaratı analizine göre Asya-Pasifik bölgesinin en büyük ekonomileri arasında Çin, ABD’nin faiz artırmasına karşı en güçlü pozisyonlardan birini almış durumda. Hong Kong’daki Bloomberg ekonomisti Fielding Chen’a göre yüksek döviz rezervleri, düşük dış borç ve düşük kamu tahvilleri Çin ekonomisinin dış şoklara karşı korunmasına yardımcı oluyor.