Çin Metrosunu Gezerken 'Adamlar Yapmış' Diyoruz



15 milyonluk nüfusu olan Pekin'e 8 hat üzerinde hizmet veren metro Çinliler'in sosyal hayatında bisikletten sonraki en önemli ulaşım aracı. Pekin'e metroyu getiren Genertec şirketi, şimdiye kadar şehirde 200 kilometrelik raylı metro sistemini döşemiş. 360 kilometre daha şehre raylı sistem kazandırıldıktan sonra hedefleri 560 kilometreyi tamamlayabilmek. Pekin'de metro bileti 2 Yuan yani 40 kuruş. Türkiye'den daha ucuz olan metronun günde 45 bin yolcusu var.

Engelliler unutulmamış

Çinlilerle beraber metrolarını test etmek için kısa bir şehir turu atıyoruz. Türkiye'deki yaygın inanış "Çin malları ucuz ve kötüdür " inanışının aksine "Adamlar yapmış" diyoruz. Pekin Beituaheng İstasyonu Müdürü Ma Yulang, Çinli halkın metroyu çok sevdiğini belirterek "Bizim metromuzun Türkiye'deki metrodan farkı cam kabin içinde yer alması. Ve istasyonda durduğunda hem dış cam açılıyor, hem de metronun kapısı böylelikle daha güvenli oluyor. Aynı zamanda vagon vagon değil. Bütün halinde" diyor. Metro istasyonunda TV izleyen Çinliler, kısa sürede işlerine ya da gidecekleri yere yetişmenin keyfini yaşıyor. Burada engelliler de unutulmamış. Onlar için de yürüme yolu düzenlenmiş. Tüm bunları gördükten sonra beğenimizi dile getiriyoruz.

Hızlı trenleri Asya birincisi

Genertec Holding yetkilisi, Türkiye'de Ankara'da en son metro inşaat işine talip olduklarını ama bir sonuç alamadıklarını söyleyerek, "İstanbul'daki metro inşaatlarına talibiz" diyor. Genertec firması , hızlı tren işinde de Çin'de bir numara. İstanbul-Ankara hızlı tren hattının alt ve üst yapı çalışmalarını yapan Genertec Holding yetkilileri "Biz Türkiye'ye kendi üretimimiz olan hızlı treni de satmak istiyoruz. Ama bizim trenimize güvenmiyorlar. Oysa bizim trenlerimiz çok sağlam. TCDD Genel Müdürü geçtiğimiz aylarda geldi. Trenimizi gösterdik. Mutlaka Türkiye'de hızlı tren ihalesine de öneri vereceğiz" diyorlar.

Uçak satmak istiyoruz

Dev sivil uçakları, askeri uçakları, tankerleri hatta Amerika ve Rusya'nın astronotlarına taktığı saatleri bile üreten AVIC Holding'in Başkanı Fu Shula bizi holdinginde ağırlıyor. Fu Shula, ürettikleri uçak ve gemilerin maketlerinin bulunduğu sergi salonlarını bize gezdirerek, "THY'ye uçak satmayı çok istiyoruz" diyor. "Çin malına dünyada kalitesiz damgası vuruluyor, bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorumuza Fu Shula hiç sinirlenmeden büyük bir soğukkanlılık ve samimiyetle şu yanıtı veriyor: "Biz teknoloji geliştirerek, dizayn ve üretim yapıyoruz. Kaliteli mal üretiyoruz. Ucuz insan gücüyle iyi eğitilmiş Çinlilerle malı daha ucuza mal ediyoruz. Böylelikle ihracat da daha ucuza gerçekleşiyor. Ama bu demek değil ki Çin malı kalitesiz. Daha küçük şirketler bazı parçaları üretiyor. Bu da maliyeti düşürüyor. Ama kaliteyi asla. Ucuza mal edince de dünya bizim kapımızı çalıyor.