Çin'de Emlak Fiyatları ve Yabancı Yatırımlar Düşüşte



Pekin İstatistik İdaresi'nden yapılan açıklamada, Ocak-Mayıs döneminde toplam 3,29 milyon metrekarelik konut alanının satıldığı kaydedildi. Çin genelinde konut fiyatlarının da yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,7 azaldığı ve yaklaşık 175 milyar ABD doları olduğu açıklandı. Ayrıca ülkede konut fiyatlarının 70 büyük şehrin baz alındığı havuzda da aylık anlamda düşüş eğilimi olduğu ifade edildi.

Ülkede uzmanlar özellikle başkent Pekin'deki konut satışlarının düşmesini emlak sektöründeki soğuma işareti olarak değerlendiriyor. Çin özellikle son dönemde hızlı artan emlak fiyatlarını yavaşlatmak için hükümet devletin satın alınabilir konut uygulamasını genişletmeye başlamıştı. Hükümet bu yılın başında yayımlanan bir çalışma raporunda 7 milyon satın alınabilir konutun inşasına başlanacağını açıklamıştı.

Doğrudan yabancı yatırım, Mayıs ayında düştü

Çin'in anakarasına yapılan doğrudan yabancı yatırım da Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 düşerek, 8,6 milyar dolar seviyelerine geriledi. Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yılın ilk beş ayında finansal sektör yatırımları dışındaki doğrudan yabancı yatırım ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 yükselerek 48,9 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde hizmet sektörüne yapılan yabancı yatırımın yüzde 19,5 artarak 27,5 milyar dolara yükseldiği, imalat sektörüne yapılan yabancı yatırımın da yüzde 16,5 düşerek 17,4 milyar dolar seviyelerine gerilediği açıklandı.

Ocak-Mayıs döneminde anakara Çin'e en fazla yabancı yatırımın Hong Kong, Tayvan, Singapur, Güney Kore ve Japonya'dan geldiği ifade edildi. Japonya'dan gelen yabancı yatırımın ilk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42,2, ABD'den gelen yatırımın yüzde 9,3 düştüğü kaydedildi. Çin'e, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nden (ASEAN) gelen yatırımın da yüzde 22,3 düşerek 2,54 milyar dolar seviyelerinde olduğu belirtildi.

Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şın Danyang, özellikle ASEAN ülkelerinden gelen yatırımın düşüşüyle ilgili bölge ülkeleriyle Çin arasındaki gerilimlerin ilgisi olmadığını savunurken, düşüşün herhangi bir eğilimi temsil etmediğini söyledi. ASEAN ülkeleriyle ekonomi ve ticari iş birliğinin komşu alanlardaki mevcut faktörlerden etkilenmeyeceğini söyleyen Şın, taraflar arasındaki ekonomik iş birliğinin büyüme ivmesini koruyacağını sözlerine ekledi.