Çin'de Enerji ile İlgili "Süper Bakanlık" Kuruldu



Dünyanın en çok enerji tüketen ikinci ülkesi olan Çin'de, enerji konusunda yüksek yetkilerle donatılmış bir kurum oluşturuldu. Resmi China Daily gazetesi manşetten verdiği haberde, Başbakan Ven Ciabao'nun bu "süper bakanlığa" başkanlık edeceğini duyurdu. İç enerji talebi her geçen gün artan Çin, bu kış mevsiminin ender görülen olumsuz koşullarında enerji sıkıntısı yaşıyor.

Başbakan Yardımcısı Ki Kıçiang'ın başkan yardımcılığını üstlendiği söz konusu kurum, ulusal enerji planının hazırlanması, enerji güvenliğinin sağlanması ve bu konudaki uluslararası işbirliğinin koordine edilmesinden sorumlu olacak. Kurumun diğer 21 üyesi arasında maliye, dışişleri ve toprak kaynakları bakanlarıyla Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, planlama ve çevre koruma teşkilatlarının başkanları bulunuyor. Çinli uzmanlar basında yer alan açıklamalarında, hükümetin bu girişiminin karbon salımının azaltılması ve küresel ısınmayla mücadele de dahil olmak üzere çeşitli konularda kurumlar arasında yaşanan sorunları aşmayı amaçladığına işaret etti.

Şiamen Üniversitesi'ne bağlı Enerji Ekonomisi Araştırma Merkezi'nin müdürü Lin Boçiang, enerjiyle ilgili birçok sorunun tek bir kurum tarafından çözülemeyeceğini savundu. Lin, "günümüzde gıda, çevre, enerji tasarrufu gibi konular olmadan enerji hakkında konuşamayız" dedi.