Çin'den İthal PVC'lerde Kanser Uyarısı



Çin'den ithal edilen asetilen bazlı PVC'lerin PETKİM laboratuvarlarında yapılan incelemesinde, içinde olmaması gereken çok sayıda organik madde bulunduğunun belirlendiği, bu konuda ilgili bakanlıkların da uyarıldığı bildirildi.

PETKİM, Avrupa Birliği'nin ithalatını yasakladığı Çin'den gelen asetilen bazlı PVC'lerin yeni pazarının Türkiye olmasından kuşku duyulduğunu bildirdi. Söz konusu ürünlerin PETKİM laboratuvarlarında yapılan incelemesinde, içinde olmaması gereken çok sayıda organik madde bulunduğunun belirlendiği, bu konuda ilgili bakanlıkların da uyarıldığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, kapı ve pencere profillerinden kırtasiye malzemelerine dek geniş bir alanda kullanılan termoplastik olan PVC'nin ülkemizdeki tek yerli üreticisi PETKİM. Kuruluş AB normlarına uygun, yıllık 150 bin tonluk üretim kapasitesiyle, ülkedeki PVC talebinin yaklaşık yüzde 25'ini karşılıyor. Kalan talep ise ithalat yoluyla gideriliyor. Ancak son aylarda, AB ülkelerinin ucuz fiyatına karşın tercih etmedikleri asetilene dayalı Çin PVC'sinin yoğun olarak ülkemize girdiği bildiriliyor.

Türkiye geçen yıl Çin'den toplam 6 bin ton PVC ithal ederken 2006'nın ilk iki ayında ise toplam rakamın 9.5 bin tona ulaştığına dikkat çekiliyor. Bu konuda ilgili bakanlıkları uyaran PETKİM yetkilileri, ''AB üyesi ülkelerin ülkelerine sokmadıkları Çin kaynaklı PVC'nin yeni pazarı acaba Türkiye mi'' sorusunu yöneltiyor.

Sağlık için büyük risk
Petkim yetkilileri söz konusu ürünlerle ilgili şu uyarıları yapıyor: ''Piyasadan temin edilen Çin orijinli PVC, PETKİM laboratuvarlarında analizlenmiş ve içinde çok sayıda olmaması gereken organik madde bulunmuştur. Bu maddelerin çevre ve gıda ile temasları halinde olası etkileri ve müsaade edilen limitleri belirsizlik taşımaktadır. Bu kapsamda, bu safsızlıkların gelişmiş laboratuvarlarda fare deneylerinin yapılması gerekmektedir. Çin'den ithal edilen asetilen kökenli PVC'de bulunan, özellikle çocuk oyuncakları ve serum hortumları imalatında kullanıldığında insan ve çevre sağlığı açısından risk oluşturacağı düşünülen bu yabancı organik maddeler, PETKİM PVC'sinde bulunmamaktadır. Ayrıca bu safsızlıklar zaman içinde atmosfere yayılarak veya kullanım sırasında suya, yağa geçerek insan sağlığı ve çevre açısından risk oluşturma potansiyeline sahiptir. PETKİM, Çin'den ithal edilen asetilen bazlı PVC'yi mercek altına almış ve bu ürünün kullanılması durumunda oluşacak riskler konusunda ilgili bakanlıkları bilgilendirmiştir. AB ülkelerine girmekte zorlanan, alınan önlemlerle hatta giremeyen Çin PVC'sinin ithalatı konusunda gerekli önlemler alınarak öngörülen riskler bertaraf edilmelidir.''