Cinemaxx'ı alan Mars, Eğlence Şehirleri Kurmak İçin Kolları Sıvadı

Tepe Grubu'na ait Cinemaxx adlı dört sinema kompleksini 13.6 milyon dolara satin alan Mars Entertainment Group hedef büyüttü. Tepe Grubu'ndan Cinemaxx isim hakkıyla 25 sinema salonu ve 7 bin 250 koltuğu alan Mars Entertainment Group, böylece bünyesindeki Cinemars sinemalarının sayısını 61'e, koltuk kapasitesini ise 12 bine çıkardı. Çok yakında sekiz yeni sinema ile bu sayıyı 69'a çıkarmayı planlayan Mars Entertainment Group, şimdi de spor merkezleri ve eğlence şehirleri ile büyümeye hazırlanıyor.

Mars Entertainment Group kurucu ortaklarından Muzaffer Yıldırım, sektöre damgasını vuran bu satin alma hikayesinin perde arkasını ve bir yıl içinde hayata geçecek yeni projelerini anlattı.

Yatırım kendini 3 yılda amorti edecek

• Öncelikle 25 sinema salonu ve 7 bin 250 koltuk için 13.6 milyon dolar fazla bir rakam değil mi?

Benim de kulağıma sıkça geliyor bu tür yorumlar. Bu yatırım eğer Türkiye'de çok anormal bir kriz patiak vermezse, üç yılda kendim amorti edecek. Hesaplarımızı ona göre yaptik. Çünkü bu bizim için bir arti birin iki değil üç
ettiği bir yatırım.

• Peki Cinemaxx'i alma fikri ne zaman ve nasıl doğdu? Daha önce satın alma yönünde nabız yoklaması yaptınız mı?

Cinemaxx'le daha önce de yakından ilgiliydik ve açıkçası gıpta ettiğimiz bir yatırımdı. Çünkü gerçekten bir sinemanın hakkını verecek ebatlarda ve özellikte dizayn edilmişti. Cinemars'ın konseptine uyduğunu düşündüğümüz için 2004 yılında Tepe Grubu'nun kapısını çalmıştık. Ancak net bir yanıt alamamıştık. İhale açılınca biz de girdik. Sıkı bir ihale programı yaşandı ve biz de gerçekten iyi hazırlanmıştık. 2003 yılında bize ortak olan İş Girişim Sermayesi, bu iş için 6.5 milyon dolar verdi. Geri kalanını biz cebimizden ve banka kredisiyle tamamladık. Bugüne kadar bize 12 milyon dolara yakın para yatırmaları, bizim doğru işler yaptığımızın ve gelecek vaad ettiğimizin en büyük göstergesi.

• Bu satın almayla sayısal hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

Pazarın yüzde 7.5'ine hakimken bir anda yüzde 15'ine çıktık. Bu da bizi ikinci sıraya taşıdı ve birinciyle aramızdaki farkı yüzde 1-2'ye indirdi. 2004 yılında 1.9 milyon bilet kestik ve 15 milyon dolar ciro yaptik. Bu satin alma ikinci yanda olduğu için yarım sezondan hesaplarsak, hedefimiz 2.7 milyon seyirci ve 25 milyon dolar ciro. 2006 yılında hedefimiz, tam randımanlı olarak yola devam edeceğimiz düşünülürse, bu rakamların 4 milyon seyirci ve 35 milyon dolar ciro olması yönünde. 2010 yılı olmadan biz 100 milyon dolar ciroya ulaşacağımızı tahmin ediyoruz.

Avrupalı ve ABD'li yatırımcıdan teklif

• Girişim sermayesi şirketleri planlanın yatirım yaptığı şirketi belli bir değere ulaştıktan sonra satmak üzerine kurar. Size gelen 'satın alma' teklifleri var mı?
Biz bu şirketi 2001 yılında dört kişiyle kurarken hedefimiz önce bir risk sermayesi şirketi ile daha sonra ise bir yabancı yatinmayla ortaklıktı. Su an ABD'li ve Avrupalı yatırımcılardan teklifler alıyoruz. Teklifler için acele etmiyoruz doğru zamanı bekliyoruz. Şirketi bir yabancıya satmazsak halka açacağız.

• Yeni yatırımınız 'eğlence şehirleri' nasıl bir konsept olacak?

Beş-altı saatinizi tamamen 'eğlenerek' geçireceğiniz merkezler planladık. Buraya gelip kazak satin alamayacaksınız. Ama sinema, oyun, spor, kitap, müzik, yiyecek, içecek, eğlenme adına her şey olacak Amacımız her yaştan insanın gelip kendine uygun şekilde eğlenebileceği dev merkezler yaratmak Çocuklu olanlar çocuklarıyla ilgili bölümlerde eğlenecek. Çocuksuz olanlar ise diğer bölümlerde... Hem istanbul'da hem de İzmir'de bir yıl içerisinde bunları hayata geçireceğiz. Bu merkezlerin ağırlık noktasında yine sinema yer alacak. Toplamda 15 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu olacak.

• Peki ya spor merkezleri?

Ben eski sporcuyum ve yıllardır spor yaparım. Türkiye'de spor yeraltında yapılıyor. Doğadan ve eğlenceden uzak, binaların alt katlarında, güneş görmeyen yerlere spor salonları kuruluyor. Biz bu anlayışı kökten değiştireceğiz. Doğayla barışık, onu kucaklayan eğlenceli spor merkezleri inşa edeceğiz. İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasının yanı sıra İzmir'de de böyle bir yatırıma gitmeyi hedefliyoruz. Üç ay içinde yeni yatırımımız Mars Athletic Concept'in lansmanına başlayacağız.