Çiniciler'in Meclis Camisi ve Binasını Korumak için Dava Açtılar!



Tasarımı Çinici Mimarlık'a ait cami ve halkla ilişkiler binasının, özgün ve ender yapılar olduğu, bilirkişi raporunda vurgulandı. 

"Meclis Camisi ve Halka İlişkiler binasının olası yıkımına göz yummayacağız"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, meclis camisi ve halkla ilişkiler binasının tescillenmemesi üzerine açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Özgün ve ender bi yapılardan birisi olan meclis camisi ve Halkla İlişkiler Binası'nın korunmasını istiyoruz. Koruma Kurulu, "caminin ve halkla ilişkiler binasının korunmasına gerek yok" diyor. Açtığımız davada Meclis camisi ve halkla ilişkiler binasının özgünlüğünden bahsedilerek kültürel miras olarak tescillenmesi gerektiğine ilişkin verilen bilirkişi raporunun lehimize gelmesi önemli.Meclis camisinin ve halkla ilişkiler binası mahkeme kararıyla korunması için uğraşıyoruz.Özgün değeri bulunan ve Meclis binası ile bütünlük içerisinde tasarlanmış cami ve halkla ilişkiler binasının olası yıkılmasına göz yummayacağız" dedi.

Candan şöyle devam etti: “Meclis  Camisi ve Halkla ilişkiler binasının mimarı Behruz Çinici’dir. Meclis ana binasıyla bütünlükçü bir yaklaşımla ele alınan tasarım kültürel mirasımız ve mimari mirasımız için oldukça değerlidir. Acilen tescillenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Özgün ve ender değerler taşıyor

Cami kompleksinin en dikkat çekici özelliğinin konumu olduğuna yer verilen bilirkişi raporunda; “Camdan mihrap duvarının baktığı gömük bahçe, iç mekanın dış peyzajla ilişkisini güçlendirmektedir. Piramit görünümlü çatısı da topraktan doğal olarak yükselen bir biçim arz eder. Böylece yapı TBMM alanında önemli bir yer edinirken, ana binanın anıtsallığından bilinçli bir şekilde kaçınmakta, alanda ezici bir görsel, fiziksel etki yaratmamayı da başarmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Raporda, Meclis Halkla İlişkiler Binası için ise, “Halkla İlişkiler Binası, Çağdaş teknolojiyle uygulanan modern üslubu ile dikkat çekerken, yapı elemanlarına da referans veren tasarımı ile özgünlük ve enderlik değerleri taşımaktadır.”  ifadelerine yer verildi.