Çin'in Üretimi Artırması Demir Cevherini 100 Dolara Yaklaştırdı



Çelik üretimindeki artışın Çin'deki talebi güçlü tutması ve Çin dışındaki pazarlarda da küresel ekonomiden gelen olumlu sinyallerin talebi artırmasıyla Çin'de spot fiyat, navlun dahil, 93 dolar/ton oldu. Sektör gözlemcileri kısa vadede fiyatların 100 doları göreceğini belirtiyorlar. Nisan ayında demir cevherini tonu 58 dolardı. Spot fiyatlardaki artış, fiyatı her yıl madenciler ve çelik üreticileri arasında tekrarlanan görüşmelerle belirlenen cevherin değerinin önümüzdeki yıl düşeceği yolundaki beklentileri çürüterek, tahminlerin yukarı doğru revize edilmesine neden oldu.

Londra'daki işlemciler, piyasada ibrenin yukarı olduğunu vurguluyorlar. Barclays Capital'den madencilik analisti Christopher LaFemina, 2010-11 döneminde fiyatların yüzde 5 yükseleceği, bir sonraki sezon yüzde 10 artış daha yaşanacağı öngörüsünde bulundu. Cazenove'den David Butler da, gelecek yıl fiyatların yüzde 20 artmasının 'gerçekçi bir beklenti' haline geldiğini söyledi. Goldman Sachs JBWere analisti Malcom Southwood da, demirdeki yükseliş trendinin süreceğine katılıyor. Southwood, Çin'in çelik üretimindeki artış göz önüne alındığında önümüzdeki 6-12 aylık döneminde demir fiyatlarının yükselmesine uygun bir ortam bulunduğunu kaydetti.

Cevherciler, Çin'e arzı kıstı

Çin dışındaki ülkelerde talebin canlanması, Brezilya merkezli Vale ile Rio Tinto ve BHP Billiton gibi madencilik devlerinin Çin dışındaki pazarlara yaptıkları sevkıyatı artırmalarına ve Çin spot piyasasına sağladıkları arzı kısmalarına olanak veriyor. Bunun neticesinde Çin'deki demir cevheri fiyatları yükseliyor. Çin'de haziran ayında tüm zamanların en yüksek aylık üretim seviyesine ulaşarak 49.42 milyon ton olarak gerçekleşen çelik üretimi, demir talebini canlı tuttu. Diğer yandan BHP Billiton, Çin stok oluşturma faaliyetlerini neredeyse tamamlamak üzereyken, ABD, Avrupa ve Japonya'nın da stok oluşturmaya çalıştığını bildirdi. Şu anki spot fiyat, küresel madencilik firmalarının, Çin dışındaki büyük çelik üreticileriyle yıllık olarak belirlediği fiyatın yüzde 15 üzerinde bulunuyor. 2009-2010 için saptanan fiyat, 2008-09'un yüzde 33'ün altına idi.

Hurda fiyatları da temmuzda arttı

Öte yandan Çin'in yükselen üretimi demir cevherinin yanı sıra demir hurdasının da temmuz da artamasına yolaçtı. Haziran ayı boyunca hurda fiyatlarının en düşüğünün tonu 180 dolar iken, en yüksek 240 doları gördü. Ancak 6 Temmuz itibariyle hurda fiyatları 210 ile 250 dolardan işlem gördü. Türkiye'deki yeri üreticiler hurda fiyatları ile çelik fiyatlarının arasında farkın kapanmasının üretimi ciddi olarak tehdit ettiğini kaydettiler.

Stoklar alüminyumda artışları erteletecek

Bu arada, alüminyum fiyatlarındaki artışın tahminlerden daha fazla zaman alacağı düşünülüyor. Çin'in en büyük üreticisi Aluminum Corp, inşaat ve otomotiv talebindeki artışın henüz fiyatlar üzerinde önemli bir etki göstermediğini ve fiyat artışının erteleneceğini bildirdi. Londra Metal Borsası'nda alüminyum stokları son 1 yıl içinde dört kat artarak 4.6 milyon tona çıktı. 3 ay vadeli alüminyum fiyatları Londra'da 1.550 ton civarında. Bu metalin fiyatında yıl başından bu yana kaydedilen artış hızı diğer metallerin bayağı gerisinde kaldı. Alüminyum Şanghay'da ocaktan bu yana yüzde 20 değer kazanarak 43.670 yuan/ton olurken aynı piyasada bakır fiyatı yıl başından bu yana yüzde 83 yükseldi.