ÇİNKOM'un Hedefi 100 Milyar Dolar

Türkiye'nin ilk ve tek çinko üreten tesisi ÇİNKOM'un kapılarını basına açan Genel Müdür Turgut Gözübüyük, "Çinko konsantresi (Klinker) üretilerek üretimin tamamı ihraç edilmek suretiyle 2006 yılında 15 bin 900 ton klinker üretilip 19 milyon dolar, 2007 yılı Ekim ayı sonu itibarı ile 28 bin ton klinker üretilerek 36 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir." dedi.

ÇİNKOM'un ihracat hedefinin 2007 yılı sonu itibarı ile 50 milyon dolar olduğunun altını çizen Gözübüyük, 2008 yılı ihracat hedeflerinin ise 100 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Gözübüyük, "Ekim ayı sonuna kadar 36 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımızın yıl sonunda 50 milyon dolara çıkmasını hedefliyoruz. İhracat hedefimiz 2008 yılı için 100 milyon dolardır. Yine grubumuz 2008 yılı içinde dünya ülkeleri tarafından kabul görmüş yeni teknolojilere göre ve yılda 100 bin ton çinko metali ve alaşımlarını üretmek üzere (Çinko- Zamak- Pil alaşımı) metal üretim tesislerini de bu konuda deneyimli bir yabancı ortak ile teşvik bölgelerine kurmayı planlamaktadır. Bunun neticelenmesi ile çalışan sayımız 600'lere çıkmış olacaktır" diye konuştu.

Tesiste güvercinler bile yaşıyor
Kayseri Adana yolu İncesu mevkiinde 800 dönüm arazi üzerine kurulu ve çinko konsantresi (klinker) üretimi yapan ÇİNKOM fabrikası hakkında bilgi veren Genel Müdür Turgut Gözübüyük, tesislerin dumanının çevreyi kirlettiği ve halk sağlığını tehdit ettiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Güvercinlerin bile tesis içindeki bazı bölümlere yuva yaptığını ifade eden Turgut Gözübüyük, tesislere ait bin 800 dönümlük alan içinde üzüm bağları, meyve başta olmak üzere 100 bin adet ağaç bulunduğuna işaret ederek, "Tesislerin hemen yanı dibinde yaz aylarında dışarıda şimdi ise sera içinde domates ve çeşitli sebzeler yetiştiriyoruz. Eğer, çevreyi kirletmiş olsaydık ağaçların kuruması gerekirdi. Sera yapmamızda mümkün değildi. Güvercinlerde burada barınmazdı" diye konuştu. Tesislerdeki üretimde kullandıkları suyu arıtarak alt yapıya verdiklerini de söyleyen Genel müdür Gözübüyük, arıtılan atık suda balık yetiştirmek amacıyla havuzlar oluşturduklarını ve yakın zamanda bu havuzlarda balık yetiştireceklerini söyledi.

Madencilere finansman desteği
ÇİNKOM'da işleyecekleri madenlerle ilgili sıkıntı yaşamamak amacıyla madencilere finansman desteği sağlandığını anlatan Gözübüyük, ayrıca, Türkiye'de demir çelik tesislerinden çıkan ve baca tozunun tesislerinde işlenerek ekonomiye kazandırıldığını açıkladı. Yasal izinlerin alındığını ve gerekli önlemler çerçevesinde çevreye zarar vermeden üretim yaptıklarını da anlatan Gözübüyük, böylece ülkede sorun olan belki de toprak altına gömülmek suretiyle bertaraf edilecek atıkların ekonomiye kazandırılırken, zararının da ortadan kaldırıldığını savundu.