Çizimleri Tamam



Rumelihisarı’nda "Boğazkesen Camii" olarak bilinen mescidin rölöve-restitüsyon-restorasyon çizimleri yapıldı. Orijinaline uygun olarak 100 metrekare büyüklüğünde ve tek katlı olacak cami, konserlerin yapıldığı platformun tamamına yakınını kaplayacak.

Proje kapsamında, beş aylık bir çalışmayla "Tarihsel Araştırma Raporu" hazırlandı. Raporda ressam Melling’in gravürlerinden, Gabriel’in Rumelihisarı restitüsyon çalışmasından, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nden ve özellikle Boğazkesen Camii’nin vaziyet planının yer aldığı Ekrem Hakkı Ayverdi’nin "Osmanlı Mimarisinde Fatih Devri" adlı eserinden yararlanıldı. Mescidin cepheden görüntüsünün bulunması amacıyla British Museum’a dahi başvuruldu ama böyle bir görüntüye ulaşılamadı. Kısmen ayakta kalan minare, mescidin yapım tekniği ve malzemeyle ilgili fikir verdi. Minareden alınan taş örnekleri üzerinde yapılan kimyasal analiz sonucunda, yapının yaşı belirlendi.

515 metrekare
Arazisi toplam 515 metrekare olan caminin, tavanı ahşap kaplama yapılacak. Caminin çatısı yerden 8.5 metre, minaresi ise 21 metre yükseklikte olacak. Cami, üç sıra tuğla-bir sıra küfeki taşı döşenerek yapılacak. Caminin bir girişi, 16 penceresi olacak. Üstteki pencereler fil örgü pencere, alttakiler ise lokma parmaklıklı yapılacak.

Onay bekliyor
Proje kapsamındaki yapısal değerlendirmede, Rumelihisarı Konserleri’nin verildiği betonarme sahnenin, mescidin temelinin bulunduğu sarnıca büyük bir yük uyguladığı belirtildi. Mescidin zeminin taşıyıcılığını güçlendirmek için sarnıç ile cami arasına çelik profil yerleştirilecek. 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun, kendisine gelecek projeyi onaylaması halinde restorasyon çalışmasına başlanacak.

2-3 de ev
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hisarın içinde eskiden bulunan mahalledekine uygun olarak iki-üç evi de yapmayı düşündüklerini söyledi. Böylece turistlerin sadece burçları, surları dolaşıp gitmeyeceklerini belirten Topbaş, "Burada, yorgunluk atma bir nefes alma, hisarla ilgili bazı objeleri satın alma, İstanbul hakkında bilgi alma, müzik dinleme fırsatı veren bir alan olabilir" dedi.

Yeni tartışma: Hisar’ın külahları
Yapılan araştırmalarda Rumelihisarı’nın burçlarında külahlar olduğunu söyleyen Topbaş, "Bu külahlar yerine konmalı mı bunu tartışmak lazım. Çok daha çarpıcı olur tabii ki" dedi. Boğazkesen Camii’ne yönelik Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatı olmadığını belirten Topbaş, şunları söyledi:

"Basında çıktıktan sonra kendisi sordu. Teknik bilgi verdik. Orada bir cami var. Minare ben burada varım diyor, haykırıyor. Bunun altında kalkıp da ’Taksim’e cami yapıyorlar, Göztepe’ye cami yapıyorlar. Şimdi de bu.’ diyenler olabilir. Dünyanın bu kadar hızla değiştiği bir dönemde hálá bir yerlerde kalanların ifadesidir bu."