Clariant Sediment Susuzlaştırmanın Çevresel Etkilerini Azaltıyor



Sediment birikmesi; çevresel ve beşeri etkinliğin başlıca sonucu olup, sorun giderek ciddileşiyor. Dünya genelinde, taşıma kanallarından, liman havzalarından, madencilik faaliyetlerinden dolayı biriken, yaklaşık 800 milyon ton su kaynaklı sediment her yıl işlenmektedir. Sedimentin güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi, nakledilmesi ve elde edilen suyun tekrar kullanımına yönelik depolanması için sedimentin yüksek maliyetli susuzlaştırma ve arıtma işleminden geçirilmesi gerekebilmektedir. Susuzlaştırma sistemlerinde akrilamit gibi organik maddelerin bulunması, çevre ve düzenleyici yasal kaygılarını artırmaktadır.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için, Clariant yüksek performanslı, mineral esaslı susuzlaştırma teknolojisine sahip, sadece piyasadan elde edilebilir bir çözüm geliştirdi. Invoquetm sistemi;  çevre dostu mineral bazlı bir prosesten yararlanmaktadır, akrilamit içermez veya akrilamit olarak ayrışmaz. Susuzlaştırma işleminde kullanılan geleneksel işleme ve koşullandırma kimyasallarından farklı olarak,

Invoquetm, modifiye edilmiş mineralleri ile sıvı ve katı maddeleri üstün bir şekilde ayrıştırdığı, aynı anda eser atıkları ve ağır metalleri su fazlarından sökebildiği kanıtlanan, birçok farklı işlemin tek bir proseste gerçekleştiği bir çözümdür. Örneğin:

• Invoquetm diğer susuzlaştırma sistemleriyle karşılaştırıldığında üstün susuzlaştırma performansı nedeniyle susuzlaştırma hazırlığı için %90 daha az temiz su ve %50 daha az elektrik gerektirir. Sedimentlerin daha kolay nakledilmesi ve bertaraf edilemesi ile alt karbon ayak izine katkıda bulunur. Invooquetm sayesinde susuzlaştırılmış sediment katı maddeleri ciddi oranda daha kuru ve daha kompakt olmakta ve böylece müşterilerin bu maddeleri depolama ve nakletme maliyetini %30 oranına kadar iyileştirmektedir.

• Geleneksel organik kimyasallar yerine minerallerin kullanımı aynı zamanda çevre ile ilgili mevzuat baskısının ve engellerin ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Ayrıca, bertaraf etme konusunda daha az kısıtlamalara ve daha az bağlantılı maliyetlere katlanılmaktadır. Bazı durumlarda, susuzlaştırılmış sedimentler hammadde olarak geri dönüştürülmektedir. Sedimentlerin yeniden hammadde olarak kullanılmasına imkan sağlanması ile bertaraf maliyetleri %100 oranında ortadan kaldırılması sayesinde çevreye duyarlı bir yaklaşım sergilenmektedir.

• Invoquetm sistemi zararlı eser miktardaki kontaminantları bile absorbe etmesiyle elde edilen üstün filtreleme performansı ile filtrelenmiş suyun kalitesinin daha iyi olmasını sağlar.  Filtrelenmiş suda kontaminant yüklemesini >%90 oranına kadar azaltmak mümkün olmakta ve böylece daha berrak sızıntı suyunun doğaya geri salınması veya müşteri tarafından yeniden kullanılması sağlanmaktadır.