Çocuk Bezi ile Aynı Kefedeyiz, Mobilyaya Özel İhracatçı Birliği Kurulsun



İhracatta 1 milyar dolar sınırını aşan mobilyacılar kendilerine özel ihracatçı birliği istiyor. Sektörün halen çocuk bezi, defne yaprağı gibi birçok ürünü içinde bulunduran Orman Ürünleri ve Ağaç İhracatçıları Birliği'ne bağlı olduğunu belirten Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Memduh Boydak, "Aynı birlik içinde birbiriyle alakâsız sektörler var. Mobilya sektörünün imajının güçlendirilmesi ve tanıtılması için ayrı bir birliğe ihtiyaç var" açıklamasını yaptı.

Geçen cuma günü mobilya üretim merkezlerinden İnegöl'de MÜSİAD tarafından düzenlenen Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nda konuşan Boydak, yeni birlik kurulmasının pazar araştırmaları açısından da önemli olduğunu vurguladı.

5 milyar dolar ihracat hedefi

Memduh Boydak, mobilyanın dış ticaret açığı vermeyen sektörlerden biri olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: "Ancak Türkiye en çok ihracat yapan ilk 20 ülke içinde yok. Sektörün başlıca sorunu ölçek küçüklüğü. Ölçek büyüklüğü ülkenin kangren sorunu. Sen ben kavgalarından ziyade biz kavramı olmalı ki 5 milyar dolara adım atalım. Mobilya ihracatının artması için yapılması gerekenlerin başında ülke imajının güçlendirilmesi gerek. Devletin uluslararası ilişkilerdeki etkisi bu hedefe önemli katkı sağlarken, 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için devlet desteklerinin bilinirliğinin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, yurtdışı mağazalaşmaya ve markalaşmaya önem verilmesi, ihtisas bölgeleri ile döviz kurlarının ayarlanması elzem."

MÜSİAD Sektör Kurul Başkanı Adnan Bostan ise sektördeki kayıtdışılığa dikkat çekti. Bostan, mobilya sektöründe büyük firmalar öne çıkmasına rağmen küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin önemli bir ağırlığı olduğunu dile getirdi. MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Ahmet Güleç, "Almanya, İtalya gibi ülkeler mobilya sektörünü bıraktı. Bu da Türk mobilya sektörünün önünü açtı. Uzakdoğulu firmalar burnumuzun dibinde iken boş duramayız" diye konuştu. 
    
Rakamlarla mobilya sektörü

- 2007 yılı büyüklüğü 7 milyar dolar
- 2007 yılı ihracatı 1 milyar dolar
- Mobilya ithalatı 680 milyon dolar
- 2008 ihracat hedefi 1.3 milyar dolar
- İşletme sayısı 62 bin
- Toplam çalışan sayısı 260 bin