Çocuk Parkının Altına Otopark



Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, İstanbul genelinde parklar ve okullar gibi birçok alanın altına otopark yapımı projesi şimdi de Kâğıthane’yi vurdu. Kâğıthane’nin nadir yeşil alanlarından biri olan Harmantepe Çocuk Parkı’nın altına katlı otopark yapılacak. Teklif İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oyçokluğuyla kabul edildi.

İstanbul geneli 100 bin araç kapasiteli yeni araç park alanları planlaması kapsamında Kâğıthane Belediyesi Harmantepe Çocuk Parkı’nın altına “Yeraltı Katlı Otopark” yapılması için İBB Meclisi’ne geçen hafta bir teklif geldi. Teklifte parkın açık ve yeşil alanlar fonksiyonunun korunarak zemin altının da otopark olarak düzenlenmesi istendi. 1800 metrekarelik alanda çocuk parkı bulunuyor.

Otopark yapımına gerekçe olarak “bölgede otopark ihtiyacının çok fazla olmasına karşılık ihtiyaca cevap verecek kapasitede otopark alanının bulunmamasından dolayı” ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Teklife Yeşil Alanlar Müdürlüğü, “İstanbul için otoparkların elzem bir ihtiyaç olduğunu” belirterek en az 1 veya 1 buçuk metre toprak derinliğinin bırakılması şartıyla olumlu görüş bildirdi. Teklif CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Okulların altına da yapılacak

İBB Meclisi’de geçen mayıs ayında Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda, arsaları uygun olanların zemin altlarının otopark olarak kullanılması için protokol teklifi gelmişti. Teklife göre, uygun olan okullar yıkılacak ve zeminaltı otoparkla birlikte yeniden inşa edilecek. Protokolün amacı ise İstanbul’un otopark ihtiyacının giderilmesiydi. CHP Grubu, çocukların güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle teklife karşı çıkmış ancak teklif AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmişti.