"Çok daha Kararlı Önlemleri Hayata Geçireceğiz"



AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iş kazalarını, meslek hastalıklarını minimuma indirmek, iş ve işçi güvenliğini en ideal şekilde sağlamak için çok daha kararlı önlemleri hayata geçireceklerini bildirdi. Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda Esenyurt'ta bir inşaat şantiyesinde kalan işçilerin hayatını kaybetmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hiç kimsenin hayatının ucuz olmadığını ifade eden Erdoğan, ''Yoksulun, garibanın, işçinin, emekçinin, alınteriyle geçinen insanın hayatı hiç ama hiç ucuz değildir. Milyarlarca liralık yatırımlar yapanların, milyarlarca liralık karlar elde edenlerin, alınteriyle geçinen işçilerin güvenliğini bu kadar hiçe saymasını, onların hayatlarını bu kadar ucuz, değersiz görmelerini, asla kabul etmeyiz, edemeyiz. Yetim kalan çocukların, dul kalan hanımların, ay sonu üç kuruş harçlık bekleyen yavruların ahını yerde bırakmayız'' diye konuştu.
   
''Tedbirleri, teftişleri sıklaştıracağız''
   
Erdoğan, Esenyurt'taki acı olayın, tüm boyutlarıyla aydınlığa kavuşturulmasının yakın takipçisi olduklarını bildirdi. Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, vali, emniyet müdürü, müfettişlerin, derhal, dün itibariyle harekete geçtiğini, olay yerinde ilk incelemelerini yaptığını anımsatarak, bu olayda sorumluluğu bulunanların, en kısa süre zarfında adalete teslim edileceğini kaydetti.

Olayların tekrar etmemesi, başka kayıpların yaşanmaması, başka işçilerin, emekçilerin hayatını kaybetmemesi için tedbirleri, teftişleri daha da sıklaştıracaklarını bildiren Erdoğan, ''Çalışma Bakanıma da dün akşam bu konuyla ilgili gerekli talimatları, yaptığımız bir toplantıda verdim. İş kazalarını, meslek hastalıklarını minimuma indirmek, iş ve işçi güvenliğini en ideal şekilde tesis etmek için çok daha kararlı tedbirleri hayata geçireceğiz'' dedi.

Kadir Topbaş konuyu TBB gündemine taşıyacak

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) toplantısı için Ankara'ya hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını cevaplayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise her şantiyede bu konulardan sorumlu teknik mesul ve şantiye müdürleri bulunduğunu, yerleşim dizaynı, barakaların durumu gibi konuları bu kişilerin belirlediğini kaydederek, “Orada da bir çadır olduğunu görüyoruz. İstanbul’un çadır devrini artık çoktan geçmiş olması gerekir. Konteynırlar var, çok daha sağlıklı, doğru bir şey” diye konuştu. Şantiyelerde işçilerin yaşam alanları ve barınması gibi konuları düzenleyen bir yönetmeliğin bulunmadığını belirten Topbaş, bu niteliklerin firma yetkililerinin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu söyledi. Konuyu Ankara ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a da aktaracağını  ifade eden  Topbaş, şöyle konuştu:

“Ben bunu bugün Ankara’da Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da konuşacağım. Burada bir yasanın bir kenarına koymak lazım. Şantiye düzenlemesinin de bir kriter getirmek gerekiyor. Oradaki şantiyecinin kendi düzenine, düşüncesine göre olmamalı, orada çalışan insanların ki; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş güvenliği şartları zaten var. Ama bir şantiye ile ilgili tedbirleri de daha farklı ifadesi gerekiyor.”

"İşçilerin yaşam ve barınma alanlarıyla ilgili bir düzenleme yok"
 
Şantiyelerin tebelalarının bile bir standardı olmasına rağmen, işçilerin yaşam ve barınma alanlarıyla ilgili bir düzenleme bulunmadığına dikkat çeken Başkan Kadir Topbaş, şunları kaydetti:

“Bir şantiyede çalışan insanın barındığı yerlerin kişi başına kaç metrekare olmasından tutun da,  onların sağlık ihtiyaçlarını, günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları ıslak hacimler dahil, her şeyin belli bir kriterle konması ve buna göre yapılması lazım. Şantiye alanı küçük olabilir katlı yapabilirler. Artık prefabrik birçok malzeme ile bunları yapmak mümkün. Katlı konteynırları üst üste koyarak dıştan bir çelik merdivenle bunu da yapabilirler. Bunlar ciddi maliyet değil. Bir noktada çalışan insana sağlıklı ortam verdiğiniz zaman daha fazla verim alırsınız. Bu büyük acı bir olay arkasından mutlaka tedbir alınmalıdır.”

Ankara’da katılacağı Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) toplantısında da bu konuyu gündeme getireceğini ifade eden aktaran Kadir Topbaş, “Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki arkadaşlarımızla, orada da bu maddeleri konuşmak isteriz. Türkiye Belediyeler Birliği gündemine aldıracağım bu konuyu. Bizim ilçe belediyeleri ruhsat vermekte. Buna bir kriter, bir norm konulursa herkes önlemini alır. Nasıl ki şantiye tabelaları vardır. Onların ebatları boyutları, her şeyi bellidir. Şartnamede belirlenir. Onu verirken diğeri de çok daha önemli onunla ilgili net bir şey hatırlamıyorum” şeklinde konuştu.