Çöken Bina Devletle Barışmış



Hükümet, 2018 yılının mayıs ayında imar barışı düzenlemesini hayata geçirerek, ruhsatsız olan veya yasa dışı eklentilere sahip olan yapılara kayıt belgesi vermeye başlamıştı.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen’in verdiği bilgiye göre; Kartal’daki çöken 8 katlı 14 daireli binanın kaçak katlarında yaşayanlar da arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında bedel ödeyerek imar barışından yararlandı.

Türkiye’de ruhsatsız olarak inşa edilen veya yapı kullanım izni bulunmayan yüz binlerce bina olduğunu hatırlatan Esin Köymen “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışı uygulamasıyla vatandaşların kaçak yapılarına yapı kayıt belgesi verdi. Paraya endekslenen bir sistem ile yapılar sağlammış gibi davranıldı. Deprem güvenliği olmayan, kaçak olduğu için yıkılması gereken yapılar imar barışıyla yasal hale getirildi. Sonucunda insanlar bu düzenlemenin bedelini hayatlarıyla ödüyor” dedi.

Sözcü'den Seda Önceller'in haberine göre vatandaşların beyanına dayalı imar barışı uygulamasında kayıt altına alınan yapıların güvenli olup olmadığına ve inşaat kalitesine bakılmadığına dikkat çeken Köymen, düzenlemenin bu tür faciaları adeta teşvik ettiğini savundu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Haberin tamamına linkten  ulaşılabilir...