Çölleşme Barışa da Tehdit



İstanbul’da, dünyanın birçok ülkesinden 20 bini aşkın katılımcıyı bir araya getiren 5. Dünya Su Forumu, dün arı kovanını andıran Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi’nde 40 oturuma ev sahipliği yaptı. İkinci günün en önemli mesajını veren Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo, suyla ilgili felaketler ve iklim değişikliklerinin gelecekte hızla artacağını belirterek "İklim değişikliği çölleşme, dünya barışını da tehdit ediyor" diye konuştu.

İkinci günde, Üst Seviyeli Memurlar, Amerika Bölge Toplantısı, Avrupa Bölge Toplantısı ile 40 farklı temada mini oturumlar düzenlendi. Mini oturumlarda, gelecekte ve farklı ülkelerde su yönetimi gibi konular ele alındı. Liderler konuşmalarında su kaynaklarıyla ilgili ülkeleri bekleyen tehlikeleri ve alınması gereken önlemleri sıralarken, çevre örgütleri de, farklı eylemlerle resmi söylemin dışına çıkarak mesajlarını verdiler.

Kurbağa Rafet’le mesaj

Doğa Derneği üyeleri, Ilısu Barajı’nın suları altında kalması beklenen Hasankeyf’in sembolü "Kurbağa Rafet"le plansız yapılan barajların önlenmesi için bildiri dağıttı. Forumda, Dünya Su Fuarı ve Sergisi ise Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından ziyarete açıldı.

Üst Düzey Uzman Paneli’nde konuşan Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo, "İklim değişikliği ve çölleşme, dünya barışı ve güvenliği konusunda risk olmaktadır. İklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınmayı da olumsuz etkilemekte" diye konuştu. Gelecekteki iklim değişikliği konusunda hazırlıklı olmak gerektiğini söyleyen Han Seung-Soo, "Bu sadece ilgili ülkelerde değil, su felaketleri konusunda etkin küresel bir tepki her yönde olmalı. Tüm paydaşlar, toplumlar buna katılmalı" diye konuştu. Afetlerin toplum ya da sınır tanımadığını belirten Han Seung-Soo, "Hepimiz işbirliğinde bulunmalı ve bunun için küresel bir ağ oluşturup birlikte çalışmalıyız" dedi.

Japon Prens: Taviz veremeyiz

Japonya Veliaht Prensi Naruhito Katoşi de, felaketlerin insanların başına tam da unuttukları anda geldiğini belirterek, "Taviz vermemeliyiz, felaketlere karşı gerekli önlemi zamanında almayız" dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukong ise, BM sistemi çerçevesinde suyla ilgili afetlere yönelik bir eylem planı içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi: "Buna göre, 2005-2015 yılları arasındaki 10 yıl boyunca uluslararası camianın belli taahütlere girmesini öngördük. Kalkınmış ülkelerin hem önlem almada hem de kamuoyu bilinci açısından daha avantajlı olduklarını görüyoruz. Bu nedenle afetlere karşı daha hassas ve kırılgan durumdaki yoksul ülkelere destek elini uzatıyoruz."

Kriz, su sorunlarını da vurdu"

'Finans' konulu panele katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, yaşanan küresel finans krizinin, dünya genelinde yaşanan su kaynaklarıyla ilgili sorunların çözümüne de engel olacağını söyledi. Bugün 1 milyar insanın güvenli suya ulaşamadığını hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu: "Küresel kriz bu sorunların çözümüne imkân vermeyecek. Devlet gelirleri azalacak. Özel sermayenin kalkınmakta olan ülke ve piyasalara katkısı da azalacak. Sorunların çözümü zaten zor ama bir de küresel kriz var."