Çöp Bertaraf Tesisi Buca'ya Kurulacak



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'son dönemece girdik' dediği çöp bertaraf edilmesine ilişkin projenin hayata geçirileceği alan tartışma yarattı. Uzun uğraşlar sonucunda çöp bertaraf tesisinin yerini büyük ölçüde netleştiren Büyükşehir Belediyesi, Bornova Gökdere köyünün üst kısmında, Buca ilçesi Kaynaklar köyü sınırları içinde kalan 24 hektarlık alanda karar kıldı.

İpler gerildi

Ancak, tesisin kurulacağı yer için Buca Belediyesi ile Büyükşehir arasında iplerin gerilmesine neden oldu. Tesisin kurulmasının düşünüldüğü yerin bir doğa harikası olduğunu belirten Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, böyle bir tesisi kesinlikle ilçelerinde istemediklerini belirterek, "Böyle güzel bir yere çöp tesisi kurulur mu? Ben bu tesisi kurdurtmam" dedi. Eğer, Tatı'nın itirazı kabul edilmez ve tesis Buca'ya kurulursa, Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Çöplüğü'nü kapatacak ve Buca'daki söz konusu alana katı atık bertaraf tesisi kuracak. İzmir'in günlük 3 bin tonu bulan çöpü de buraya gelecek. Ekonomiye geri kazandırılabilecek çöpler ayrıştırılırken geri kalanları ise, bu tesiste yakılarak bertaraf edilecek. Bertaraf sırasında ortaya çıkan enerji ile elektrik üretilecek.

Tesisin kurulması öngörülen alanın bir bölümünün doğal SİT alanı olması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin konuyu geçtiğimiz hafta İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun gündemine taşıdığını ifade eden Tatı, kendisinin de bu kararı Başkan Aziz Kocaoğlu'ndan değil, söz konusu kurul toplantısına katılan belediye bürokratlarından öğrendiğini ifade etti. Yer belirleme işleminin kendisinden habersiz olarak gerçekleştirilmesine isyan eden Tatı, "Bugüne kadar tesisin Buca'ya kurulacağına ilişkin ne Başkan Kocaoğlu ne de bürokratları tarafından bize bilgi verilmedi. Eğer bu tesis burada kurulursa hem doğa yok olacak hem de ilçenin havası tesisten yayılan koku ile mahvolacak" dedi.

Tesisin kurulmak istendiği alanın sadece Buca'nın değil İzmir'i en gözde alanı olan Nif Dağı'nın eteklerinde muazzam doğa harikası bir yer olduğuna dikkat çeken Tatı, "Böyle havası mükemmel bir alanda yeşil ve ağaçları korumak gerekirken böyle bir kararla karşılaşmak Buca Belediye Başkanı olarak beni üzdü. Kendinizi benim yerime koyun. Siz başkan olsanız böyle bir karar karşısında ne yapardınız?" diye konuştu.

Buca'da yaşayan 600 bin kişinin 29 Mart yerel seçimlerinde anahtarı Buca Belediye Başkanı olarak kendisine verdiğini ifade eden Tatı, şöyle konuştu: "Böyle bir şey düşünüyorlar ve bize bilgi vermiyorlar. Buca'da 600 bin kişi anahtarı bana vermiş. Bu asla kabul edilemez. Bir Bucalı olarak böyle bir şeyi asla kabul edemem. Bizim bunca yıldan sonra beklediğimiz yatırım çöp bertaraf tesisi değil. İzmir'in çöpünü temizleme yatırımı değil. Daha başka yatırımlar bekliyoruz" dedi.

Şirinyer pazaryerine yatırım yapılmasını beklerken böyle bir şeyle karşılaştıklarını ifade eden Başkan Tatı, "Biz ilçede yollarımızın yapılmasını isterken böyle bir manzara ile karşılaşıyoruz. Bizim katı atık bertaraf tesisine değil alışveriş merkezlerine, kapalı pazaryerlerine, fuar alanlarına, sinemalara ihtiyacımız var. Buca'nın çıkarları için kimseyle küsmem ama herkesle de bunun kavgasını yaparım" dedi.



Şerh konuldu

Tatı, Koruma Kurulu toplantısına Buca Belediyesi'nden katılan 2 bürokratın karara şerh koyduğunu ifade etti.
Konuyu en kısa sürede Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşeceğini belirten Tatı, "Eğer Kocaoğlu'ndan ret kararı alırsam Buca'nın sivil toplum kuruluşlarını harekete geçiririm. Durumu Bucalı'ya anlatır destek isterim. Gerekirse konuyu yargıya taşıyacağım" dedi.

Alınan bilgiye göre, daha önce çöp ve çamurun bertarafını tek proje olarak değerlendiren ve tek pakette ihale edilmesini öngören Büyükşehir Belediyesi, dünyada bu alanda yaşanan son teknolojik gelişmeleri de dikkate alarak sistem değişikliğine gitti. Yeni konsepte göre çöp ve çamurun bertarafı iki ayrı proje şeklinde ele alınması kararlaştırıldı.

Ön plana çıktı

Daha önce Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin bulunduğu alanda kurulması öngörülen çöp ve çamurun bertarafına ilişkin tesis, burasının doğal SİT alanı olması ve söz konusu alanın Ramsar yani sulak alanlar sözleşmesinin içinde yer alması, kurulması öngörülen bertaraf tesisinin atıksu arıtma tesisi içindeki alanda inşa edilmesini neredeyse olanaksız hale getirdi. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, kesin olmamakla birlikte çamur çürütme tesisinin Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde kurulmasını öngördü. Çöp bertaraf tesisinin kurulacağı yer ile ilgili arayışlarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta Bornova Gökdere köyü ve Buca Kaynaklar sınırları içinde kalan 23 bin hektarlık alanı alternatif alanlar olarak belirledi. Ancak, son günlerde Buca'daki alan, konumu nedeniyle tesisin kurulması konusunda büyük oranda ön plana çıktı.

Enerji elde edilecek

Tesis hayata geçtiğinde İzmir'in günlük 2 bin 500-3 bin tonu bulan çöpü bu tesise gidecek ve önce ayrıştırmaya tabi tutulacak. Burada ekonomiye yeniden kazandırılabilecek, cam, kağıt, plastik gibi atıklar, çöpün içinden ayıklandıktan sonra geri kalan malzeme burada yakılarak bertaraf edilecek. Bertaraf sırasında ortaya çıkacak enerjiden de elektrik üretilecek. Ön çalışması biten yer için çevresel etki değerlendirme raporu alınmasıyla birlikte hemen inşaat çalışmalarına başlanabilecek.