Çöp Krizi Sardunya'ya Sıçradı



İtalya'nın güneyindeki Napoli kentinde 140 bin ton çöpün sokaklarda birikmesiyle başlayan kriz, ülkenin diğer bölgelerine de sıçramaya başladı. Sardunya Adası'nın Napoli kentine uzattığı yardım eli, adanın başkenti Cagliari'de protesto gösterileriyle karşılandı. Napoli'den 22 kamyon çöpün adaya getirilmesini protesto eden eylemciler, önceki gece Sardunya Bölge Başkanı Renato Soru'nun Cagliari kentindeki villasını da kuşatma altına aldı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada sekiz polis hafif yaralanırken, yedi gösterici tutuklandı. Cagliari emniyet müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Olaylar, bir grup holiganın şiddete başvurması nedeniyle çıkmıştır. Şu an itibarıyla yedi kişi gözaltına alınmıştır" denildi.

Çöplere Sicilya da talip
Bu sırada Malta'da bulunan İtalya Başbakanı Romano Prodi, Sardunya Adası'nda yaşanan olayları kınadı ve "Napoli çöp krizinin çözülmemesi kabul edilemez. Herkes Napoli'ye elinden geldiğince yardım etmelidir. Bu durum bütün İtalya için utanç kaynağıdır" şeklinde konuştu. Öte yandan Sicilya Adası'nın da Napoli'nin çöplerinin bir kısmını alabileceğini açıklamasından sonra olayların yayılmasından korkuluyor.

Bir türlü çözülemeyen çöp krizi Avrupa Birliği'nin gündemine de girdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso konuyu görüşmek üzere İtalya Başbakanı Prodi ile bir araya geldi. Brüksel'den yapılan açıklamaya göre ise eğer İtalya kısa süre içinde çöp yönetimi konusunda somut adımlar atmazsa, komisyonun İtalya'ya karşı daha önce açtığı davalar hızlandırılacak.

Çöplerin sokaklarda biriktiği Napoli kentinde yaşayan bir çift, bebek beklediklerini ve durumun insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek İsviçre'ye iltica başvurusunda bulundu. İsviçreli yetkililerin başvuruyu nasıl değerlendirecekleriyse şimdilik merak konusu.