Çöpleri, Ekonomiye Kazandıran Bir Tesis



İstanbul değişiyor, hem de fark edilemeyecek bir hızla ! Bir zamanlar, kentin gündemine çöp faciaları bomba gibi düşerken; artık gündemi çöpü ekonomiye kazandıran tesislerin açılışı işgal ediyor. İstanbul, bir dünya kenti olma yolunda hızla ilerliyor.

Modern katı atık depolama tesisleri ile çöp sorununu gündemden kaldıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her gün bin ton çöpten 250 ton kompost elde edilecek olan ''Kompost ve Geri Kazanım Tesisleri''ni Kemerburgaz'da hizmete açtı.

11 Temmuz 2002 Perşembe günü yapılan açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, " Yöneticiye düşen, problemin bir parçası olmak değil, çözüm üretmektir. Yönetici, çözümü üreten bir mekanizmanın parçası olmuşsa orada proje ve üretim vardır," dedi. Gürtuna, başlattıkları "500 Günde 500 Eser" kampanyasının dev eserlerinden bin olan Kompost ve Geri Kazanım tesisinin sadece İstanbul'un çöp sorununu çözmekle kalmayıp, sorundan yeni ekonomik kazanımlar sağlayacak çözüm ötesi bir tesis olduğunu belirtti.

İstanbul'a kazandırdıkları hizmetleri hatırlatan Gürtuna, " Biz bu hizmetleri tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde çalışarak başardık. Politik manevralarla hizipleşmeye fırsat vererek birbirimizin kuyusunu kazmaya çalışsaydık bu hizmetlerin hiçbiri olmazdı," diye konuştu. Gürtuna, İstanbul'u bir barış, huzur ve mutluluk vadisine dönüştürmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

İstanbul Valisi Erol Çakır ise, "İstanbul Çalışıyor" sloganının sadece bir slogan olmadığını belirterek, " Büyükşehir, sessiz, sedasız, propogandasız, hizmet aşkının ifadesi olan çalışmaları gerçekleştiriyor. Bunlar, İstanbul'un bugününü değil, geleceğini de kucaklayan çalışmalardır..." dedi.


İstanbul'da toplanan çöpün komposta dönüştürülmesi ve içindeki bazı maddelerin geri kazanımı için yaptırılan tesis, 320 000 metrekare alan üzerine kuruldu.

Ayrıca, depolanan çöplerin içinde ekonomiye kazandırılacak pet şişeler, alüminyum kutular, plastik maddeler ve metaller gibi pek çok geri kazanım ürününün bulunması da kompost ve Geri Kazanım Tesislerini daha önemli hale getiriyor.

34 milyon dolara malolan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kompost ve Geri Kazanım Tesisleri'nde günlük 250 ton kompost, 50 ton da geri kazanım ürünü elde edilecek.