Corio, Türkiye Pazarından Çekiliyor



Akmerkez’in yüzde 46.5 hisselerini satın alarak  2005 yılında Türkiye pazarına giren Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio, Türkiye pazarından çıkmaya hazırlanıyor. Türkiye pazarına girdiğinde kira gelirinin gayrimenkulün yatırım bedelini karşılama süresinin kısalığı karşısında  hızlı bir şekilde yatırımlarını artıran Corio,  proje sayısını kısa sürede artırmıştı. Hollandalı dev, kriz yılı 2008’e kadar İstanbul ağırlıklı olmak üzere Türkiye genelindeki proje sayısını 10’a çıkarmıştı. Ocak 2008’de ise Corio Türkiye CEO’su Koray Özgül, yaptığı açıklamada, “Maksimum yatırım limiti yok. Yeter ki sağlıklı ve ekonomik projeler bulalım” sözleriyle yatırımda limitleri olmadığını ortaya koymuştu.

3 milyon euro zarar

Krizin AVM’lerde yarattığı etkinin Corio’nun Türkiye ile ilgili düşüncelerinde değişiklik yarattığı biliniyor. Ekonomik krizin tavan yaptığı dönemde kiracılar, AVM işletmelerine kiraları düşürmeleri konusunda yoğun baskı yapmışlardı. Bunun üzerine Türkiye yatırımlarını gözden geçiren Corio, ilk hamlede küçük hissedar olduğu yatırımlardan çıktı.  Şimdi, şirket, Türkiye’de yürüttüğü Akkoza’daki yüzde 25 ve Akasya Acıbadem’deki yüzde 7 hissesini devretme sürecinde.

Akkoza, Corio’nun portföyünde yer alan 73.4 milyon euro değerinde bir proje. Akasya Acıbadem ise şirketin sabit proje portföyünde yer alıyordu. Corio, ortaklık döneminde projeye 6 milyon 100 bin euro yatırım yapmıştı.

Tarsus ve Malatya’daki AVM’ler

Yapılan tahminlere göre, her iki projeye yatırdığı parayı aldığında Corio 3 milyon euro zarar etmiş olacak. İşlemler 31 Aralık 2009 itibariyle sonuçlandırılmaya çalışılıyor.

Alınan bir diğer bilgiye göre, Corio, Acteeum Grubu ile olan işbirliği faaliyetlerini de yeniden yapılandırma yönünde ortak karar aldı. Bu arada Hollandalı devin, Tarsus ve Malatya alışveriş merkezi projelerinde ise çalışmalar sürüyor. Malatya’daki proje, şirketin ‘proje portföyü’nün bir parçası ve bu kapsamda, daha iyi piyasa koşulları beklentisiyle geçici olarak askıya alındı. Şirketin taahhüt edilmiş sabit proje portföyünde yer alan Tarsus’daki  alışveriş merkezi projesinin ise ön geliştirme çalışmaları tamamlanmak üzere. AVM’deki kiralama çalışmaları ise sürüyor. Projenin inşaat işleri 2010 yılının ikinci çeyreğinde başlayacak ve tesisin tahminen 2011 ortalarında açılması bekleniyor. Corio her iki proje için de satışa çıkacak.

Corio’nun Türkiye'den çıkması için 3 neden

- Corio, Türkiye’ye 2005 yılında girdiğinde kira gelirinin yatırımı karşılama rasyosu 120 civarındaydı. Oysa ki, 5 yıllık süreçte bu oran 240’a çıktı.
- Kira gelirleri düşerken, arsa maliyetleri arttı. Bu, AVM yatırımlarını pahalı hale getirdi.
- Peşpeşe açılan ve açılacak AVM’ler nedeniyle kira gelirleri düşüş eğiliminde. Bu düşüş, gelecek yıllarda artarak devam edecek.