Cowparade İstanbul'da

İstanbul bu yazı ineklerle geçirecek. Çünkü dünyanın en büyük sanatsal açıkhava etkinliği olarak adını duyuran Cowparade (İnek Geçidi), bu yaz İstanbul’a geliyor. Modern sanat ve tasarımın bir ineğin formunda hayat bulacağı bu açıkhava heykel sergisinde yaklaşık 200 adet fiberglastan yapılmış gerçek boyutlardaki inek heykeli, tasarımcıların elinde birer tuvale dönüşecek. Boyutlarından dolayı istenildiği gibi işlenmeye müsait olan inek heykelleri, nihai formlarını aldıktan sonra 1 Ağustos- 31 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un sokaklarında gezintiye çıkacak.


Belirli aralıklarla yerleştirilen heykellerin hepsi birbirinden farklı. Hayalgücünün sınırlarını zorlayan inekler İstanbul’a biraz daha eğlence, renk ve sanat katmayı amaçlıyor. İçinde yaşadığımız kültürün şimdiye kadar görülmemiş bir form üzerinden dışavurumu olacak bu modern sanat aktivitesinde, her ineğin bir sponsoru olacak. Sponsor belli bir ücret karşılığında aldığı inek ya da inek sürüsünü dilediği gibi tasarlamakta özgür. Yapı-Endüstri Merkezi de bu etkinliğe bir inekle katılıyor. Tasarımını Yılmaz Zenger’in üstlendiği ve “kentleşme ve endüstrileşmenin densizliklerinin ekolojik etkileri" temasını taşıyacak heykel, etkinlik süresinde YEM Kitabevi’nin önünde yer alacak.


Şehrin sanatsal birikimini ortaya çıkarmak amacını taşıyan Cowparade, aslında 1998’den beri dünyanın önde gelen şehirlerini dolaşan uluslarası bir sosyal sorumluluk projesi. Zürih’de hayat bulan etkinlik yıllar içinde Londra, Paris, Sidney, Buenos Aires, New York, Tokyo ve daha bir çok kentte düzenlendi; hem buralara turistik ve ekonomik açıdan katkıda bulundu hem de serginin ardından müzayedeyle satışa çıkarılan heykellerden elde edilen gelir, yardım kuruluşlarına aktarıldı.


Bugüne kadar Kraliçe Elizabeth’den Oprah Winfrey’e, Ringo Starr’dan David Lynche’e, Elton John’dan Norman Foster’a kadar bir çok ünlü organizasyona bazen inek satın alarak bazen de bilfiil tasarımını üstlenerek destek vermiş. İstanbul’daki inekleri tasarlayacaklar arasında ise Alinur Velidedeoğlu, Cemil İpekçi, Sezen AKsu, Atıl Kutoğlu, Cengiz Abazoğlu, Mehmet Güleryüz, İsmail Acar, Dice Kayek, Ömer Uluç gibi isimler var.


Peki bu inekler 3 ay boyunca sergilendikten sonra ne olacak? İşte ineklerin asıl mahareti burada başlıyor. Çünkü dünyanın en büyük açıkhava etkinliği olan CowParade’ın renkli inekleri aynı zamanda çok yardımsever. Sergi bittikten sonra inek heykelleri arasından seçilecek büyük bir kısım, Kasım ayında düzenlenecek galada açık artırma ile satılacak. Bu satıştan elde edilecek gelir ise AÇEV, Sokak Çocukları Rehabilitasyon Derneği’ ne ve TEMA Vakfı ’na bağışlanacak. Geri kalanların ise etkinliğe tam destek veren Şişli Belediyesi tarafından sahip çıkılıp semtin çeşitli bölgelerindeki parklara yerleştirilmesi bekleniyor.

“Nerelerde hangi inek var” sorusuna cevap verebilmek için, ineklerin yerleştirildiği güzergahın bir haritası yapılıyor. Yapı-Endüstri merkezi tarafından Bu haritadan Şişli, Nişantaşı, Harbiye, Beyoğlu, Bebek, Ortaköy, Sultanahmet ve Kanyon, Akmerkez, Profilo, Metro City ve Cevahir alışveriş merkezlerinde arz-ı endam edecek heykellerin adını, kimin tarafından yapıldığını ve durdukları noktalara bakabiliyorsunuz. Ya da bir yerden başlayıp ilk gördüğünüz inek heykelinin ardından iz sürerek karşınıza çıkacak diğer ineklerin peşine düşebilirsiniz. Kısacası dikkat, bu yaz gerçekten, inek çıkabilir.