CSO'da İyi Akustik, Rahat Koltuklarla, Uygar Bir Ortama Doğru



Geçenlerde Alman Kültür Merkezi'nde bir danışma toplantısında Goethe Enstitüsü Müdiresi Sabine Hagemann-Ünlüsoy ve Büyükelçilik Kültür Sorumlusu Marlis Hey-Dinçer 'le birlikteydik. Konu CSO'dan açıldı. Marlis Hey güzel Türkçesiyle "Maalesef son zamanlarda konserlere gidemedim, koltuklar yüzünden, sığamıyordum" diye yakındı. Alman dostlarımıza CSO'nun gelecek sezon dinleyiciyi her yönden rahat ettirecek biçimde açılacağı müjdesini verdim.

Ayrıntıları ANDANTE'nin şu anda kitapçılarda bulunan şubat-mart sayısında yazdım. Konser salonunda yapılan ve yapılacakları ana hatlarıyla siz değerli okuyucularımla da paylaşmak isterim. CSO'nun ve konser salonu yenilenmesinin ana sponsorluğunu üstlenen Doğuş Holding projeci olarak daha önce Akün Sineması'nı tiyatroya çeviren, Ankara Ulusal Operaevi'nin yarışmasını kazanıp projesini teslim etmiş, Devlet Mezarlığı'nın tasarımcısı, deneyimli mimar Özgür Ecevit 'le anlaştı. Böylece "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası İyileştirme Projesi" başlatılmış oldu.

Geçmiş tadilatlarda yapılan yanlış işleri bir kenara bırakalım, sergievinden bozma CSO konser salonunun önümüzdeki sezon hangi olumluluklara sahip olarak hizmete gireceğine bakalım.

Bir konser salonunda kişi başına düşen toplam hava hacmi yetersizse, ne yapsanız iyi sonuç alamıyorsunuz. CSO'nun sorunu da buydu, kişi başına 4.5 metreküp hava vardı. Şimdi, fotoğrafta da göreceğiniz gibi, tavandaki kirişler arasında taşıma fonksiyonu olmayan döşeme kaldırılıyor. Tabanda arkaya doğru olan eğim de azaltılıyor. Başka yan önlemlerle kişi başına hava miktarı 7 metreküpün üzerine çıkarılıyor.

Akustik konusunda işler sağlam kazığa bağlanmış görünüyor. Yerli danışman ODTÜ'den Prof. Dr. Mehmet Çalışkan , yabancı kontrol danışmanı ise hani Başbakan'ın, Maliye Bakanı'nın da gidip gördüklerinde "Güzelmiş" dedikleri ünlü Sydney Operası ile New York'daki, Metropolitan Operası gibi sanat yapılarının da akustik danışmanlığını yapmış olan Jordan Akustik firması. Firma yöneticisi Nils Jordan yeni salon projesine göre yapılan simulasyonları inceleyerek, "yeni CSO'nun Viyana'daki mükemmel akustiğiyle ünlü Musikverein salonuyla kıyaslanabilecek bir akustiğe sahip olacağını" söylemiş.

Sahne de büyütülüyor ve orkestranın yanı sıra 80 kişilik bir koronun sığabileceği alan sağlanıyor. Sahnede 44 kişilik de oturma yeri bulunacak. Koronun bulunmadığı yapıtların seslendirilmesi sırasında buraya da dinleyici alınabilecek. Sahne ve salonun yan duvarları sesi dağıtarak yansıtan ahşap malzemeyle kaplanacak. Toplam dinleyici oturma kapasitesi 704.

Herkesin merak ettiği koltuklara gelince; aralıklar 80 santimden 95 santime çıkarılarak, dinleyicinin tüm sıradaki insanları kaldırıp boşalttırmadan yerine geçebilmesi, bacağını sığdırarak oturması sağlanacak.

Mimar dostum Özgür Ecevit 'e yenileştirme projesini planlarken hangi ilkeden hareket ettiğini sordum. İşte yanıtı:

"Sanatın işlevi bizi günlük sorunlarımızın dışına çıkarıp başka dünyalara taşımasıdır. Bu yeni dünya, sanat evlerinin kapılarından başlayıp tüm mekânlarında devam etmelidir. Konsere gelen izleyici kapıdan girdiği andan itibaren kendini yeni bir dünyada hissetmelidir. CSO konser salonu planlamasında da 'yeni bir dünya' oluşturulmasına özen gösterdik. CSO iyileştirme projesinin sponsoru Doğuş Holding A.Ş. 84 yıldır profesyonel özelliklere sahip bir yapıya kavuşamamış olan orkestranın bu sorununu çözmekle çok önemli bir kültür hizmetine imza atmaktadır."

Planlamada önem verilen bir konu da engelli müzikseverlere konser dinleme olanağı sağlanması... Yapılacak özel asansör sanatçılara hizmet verdiği gibi engelliler tarafından da kullanılabilecek.

Sanatçıların soyunma mekanları, yönetim bölümleri, hep yeniden düzenlenip iyileştiriliyor. Üstteki galeri katında, genel müzik direktörü odası, sanstçı, şef ve solist soyunma odaları, özel ses yalıtımlı sanatçı çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve naklen yayın stüdyosu yer alacak. Bodrum katta alt fuaye, sanatçı kafeteryası, yönetim bölümü ve teknik bölümler yer alıyor. Merdivenle inilen alt fuaye ve şu anda 30 kişi kapasiteli yan girişteki sanatçı kafeteryası tümüyle yeniden düzenleniyor. Alt katta "eski çalgılar müzesi" de bulunacak.

Temelini Cumhurbaşkanlığı döneminde Süleyman Demirel 'in attığı yeni konser salonu projesini hükümetler 16 senedir sallayıp duruyorlar. Bari eskisinde adam gibi müzik dinleyecek akustik koşullara, popomuzu ısırmayacak bacağımızı sığdıracağımız koltuklara, kokmayan tuvalete, yani Avrupa'nın yıllardır sahip olduğu olumlu koşullara kavuşalım!

Bu arada CSO'da yönetim kurulu seçimi de yapıldı. Müdür Çağatay Akyol ile yardımcısı Özgür Balkız yerlerini korurken, diğer üyeliklere Arif Ünal , Yaman İrun ve Altan Kalmukoğlu seçildi. Şimdi genel müzik direktörü uluslararası şefimiz Rengim Gökmen ve CSO yönetim kurulundan, yenilenmiş salona yakışır parlak bir yeni sezon programı bekliyoruz.