Çuhadaroğlu'ndan Yangına Meydan Okuyan Deneyimler



'Cephe Tasarımında Yangın Güvenliği ve Malzeme Seçimi' konferansı, Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Çuhadaroğlu'nun açılış konuşması ve İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'ın 'Cephe Kaplamaları ve Cephe Yangın Güvenliği' başlıklı sunumunun ardından, 3A Composites Kıdemli Satış Müdürü Emanuel Rafael ile Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş. Ar-Ge Yöneticisi Hüseyin Gökdemir'in konuşmaları ile devam etti.


"Ürünlerimiz senede iki kez denetlemeden geçiyor"

Konferansın ana temasını, 'ALUCOBOND A2 Yangına Dayanıklı Alüminyum Kompozit Panel' ürünü üzerinden ele alan Emanuel Rafael, 1969 yılından bu yana üretilen ALUCOBOND teknolojisinin, deneyim açısından benzerlerinden ayrıldığını vurguladı.


Avrupa'da uygulanan yangın yönetmelikleri doğrultusunda, 3A Composites ürünlerinin senede iki kez denetime tabi tutulduğunu ifade eden Rafael; ALUCOBOND A2'nin, Türkiye'de 09.09.2009 tarihinde yürürlüğe giren ve 21.5 metreyi aşan yapılarda A2 sınıfı malzemeler kullanılması zorunluluğu getiren Yangın Güvenliği Yönetmeliği'ne uygun olduğunu ekledi.


Ürünün büyük ölçekli projelerde de kendini ispat ettiğine değinen Emanuel Rafael, yangının; sisteme bağlı olarak 'direnç' ve ürüne bağlı olarak 'tepki' olmak üzere iki evreden oluştuğunu not düştü. Çeşitli yangın dayanım testlerine dair bilgiler veren Rafael, sunumunun son bölümünde Moskova, Berlin, Singapur, Malezya, Hagen'de ALUCOBOND kullanılarak hayata geçirilen projelerden örnekler sundu.

"Paris Tour D2 Çuhadaroğlu'nu tercih etti"

Sunumunda, 'Alüminyum Yapı Bileşenleri ve Yangına Karşı Önlemler'e değinen Hüseyin Gökdemir, alüminyum sistemlerin akılda kalıcı ve ütopik formlu mimari tasarımları mümkün kıldığına dikkat çekerek "mimarlar hayallerini birebir hayata geçirebiliyor" dedi.


Giydirme Cepheler, Kapı ve Pencereler, Bölme Duvarlar, Işıklıklar şeklinde sınıflandırdığı alüminyum sistemlerin yangına dayanıklılık açısından; yük taşıma, bütünlük, yalıtım olmak üzere üç önemli özellikle sınandığını belirten Gökdemir, istatistiklere bakıldığında, yangına bağlı ölümlerin %50'sinin apartmanlarda; toplam zararın %2'sinin ise ofislerde gerçekleştiği örnek verdi.


Daha sonra giydirme cephelerden bahseden Hüseyin Gökdemir, yangın bariyerinin 5 temel prensibini şöyle sıraladı:

1/ Mekanik olarak bağlı yalıtım malzemesi
2/ Korunumlu griyaj profilleri
3/ %25-30 sıkıştırılmış taşyünü
4/ Döşeme boşluğunun güçlendirilmesi
5/ Yangın yalıtım kaplaması (duman için)

Yangın bariyeri kaplamalarına ilişkin uygulama detayları paylaşan Gökdemir, güncel standart ve yönetmelikleri de bu bağlamda değerlendirdi.


Gökdemir'in, "Neden yangına dayanımlı yapılar yapmalıyız?" sorusuna yanıtı ise şu başlıklar oldu:

- Yönetmelikten gelen zorunluluklar
- Yapının ruhsatlandırılabilmesi
- Düşük sigorta poliçeleri
- Sosyal sorumluluklar
- Bireysel sorumluluk

Paris'in yeni gökdelenlerinden Tour D2'de Çuhadaroğlu ürünlerinin tercih edildiğine dikkat çeken Hüseyin Gökdemir; "Önümüzdeki dönemde daha da özellikli ürünler piyasaya sürme hazırlığındayız" diyerek sözlerini tamamladı.