"Çukur" için Büyük Gün



Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), ‘Dünya Ticaret Merkezi’ni (DTM) bugün saat 11.00’de kapalı zarf ve açık artırma usulüyle satışa çıkaracak.  Hürriyet'in haberine göre, projede yüzde 35 hissesi olan TMSF, merkez için 117 milyon dolar başlangıç bedeli belirledi. Alanda yüzde 30 payı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise hisse satmak yerine yapılacak inşattan kat karşılığı pay alacak. TMSF ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle hizmet binası yapılacak.

İzmir’in devleri de var

Birçok grup DTM’yle ilgileniyor. Bugün teklif vermesi beklenen gruplardan biri de Küçükbay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ile iki İstanbullu iş insanının oluşturduğu konsorsiyum. Rıza Akça, 5’li konsorsiyumla bugün teklif vereceklerini doğrularken, kente karşı sorumluluklarının olduğunu ve yıllardır bekleyen sorunu çözmek istediklerini dile getirdi.

Ne yaşandı

35 dönümlük arazinin proje macerası 1997’de başladı. Basmane’de eski otobüs terminalini ticaret merkezi yapmak isteyen Kemal Zorlu, Güçbirliği Holding adına girdiği ihaleyi 35 milyon dolar ödeyerek kazanmıştı. Belediyeye vereceği büyük bir opera binası ve otoparkın yer aldığı proje için dönemin belediye başkanı Burhan Özfatura ile protokol yapıldı. 1999’da eski belediye başkanı Yüksel Çakmur emsal olarak imar mevzuatına aykırı olduğunu iddia ettiği proje için dava açtı. İnşaat durduruldu.

Proje iptal

Özfatura’nın ardından başkan olan Ahmet Priştina döneminde imar değişiklikleri yapıldı. Ancak Çakmur’un yeniden itirazıyla proje tamamen iptal edildi. 2001 krizinden sonra da zora düşen EGS Bank nedeniyle TMSF ile tanışan Zorlu, sonradan borçlarını ödese de arazinin yüzde 35’i TMSF’ye kaldı. Fon 2007 yılında arazideki hissesini satmak istedi. Bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu satışa onay vermedi. Kocaoğlu daha sonra yeni imar planlarının hazırlanmasını istedi. Hazırlanan planlar mecliste kabul edildi. Bu arada dava gerekçesinde yer alan kamu yararını sağlamak isteyen belediye, hissesini yüzde 12’den 30’a çıkardı. Opera binası ise belediye hizmet alanı olarak belirlendi.