Cumhuriyet Dönemine 'Sansür'



Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi’nin haftalık yayın organında, "Ankara’da görülmesi gereken tarihi mekanlar" arasında Kocatepe ve Hacı Bayram camileri sıralanırken Anıtkabir ile Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzeleri’ne yer verilmedi.

Daha çok "Gökçek’in propaganda aracı" olarak görülen belediyenin "Büyükşehir Ankara" adlı bültenin son sayısının 2’nci sayfasındaki "Bunları biliyor musunuz" başlıklı köşesinde, "Ankara’da görülmesi gereken tarihi mekanlar" olarak, "Ankara Kalesi", "Jülian Sütunu", "Augustus Tapınağı", "Hacı Bayram Camii", "Kocatepe Camii" ve "Roma Hamamı" sayıldı. Ancak bu eserler arasında 22 yıl önce yapımı tamamlanan Kocatepe Camisi’nin yer almasına karşın bundan daha eski olan Cumhuriyet dönemi yapılarının "yok" sayılması dikkat çekti. Belediyenin bülteninde yer vermediği Ankara’daki tarihi mekanlar şöyle: "Kurtuluş Savaşı Müzesi - I. TBMM Binası, Cumhuriyet Müzesi - II. TBMM Binası, Anıtkabir, Ulus Cumhuriyet Anıtı, Anadolu Medeniyetler Müzesi, Etnografya Müzesi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk’ün Mekanı Müze Köşk, Atatürk Evi, Alagöz Karargah Müzesi, TBMM."

Anakent Belediye Meclisi üyesi ve Çankaya Belediye Meclisi Başkanvekili Fazıl Güleken, belediyenin bülteninde Cumhuriyet değerlerinin göz ardı edilmesine tepki gösterdi.