Cumhuriyet Döneminin İlk Sanayici Kuşağından Asım Kocabıyık'ı Kaybettik



Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi görmekte olduğu Amerikan Hastanesi'nde sabaha karşı yaşamını kaybetti. Kocabıyık, 29 Aralık Cumartesi günü Fatih Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verilecek.

1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Kocabıyık, iş hayatına 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışarak başladı. Sanayiye yatırımlarını, 1958 yılında Borusan Boru Sanayii AŞ’yi kurarak başladı. 1972’de Borusan Holding’i kurarak, bugünkü modern ve kurumsal topluluğun ilk adımını attı. Kocabıyık, 57 yıl liderliğini yaptığı Borusan Grubu’nu bugün 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir dünya şirketi haline gelmesini sağladı. Kocabıyık, 2001 yılında yönetim kurulu başkanlığı görevini oğlu Ahmet Kocabıyık’a devretti.

Asım Kocabıyık

1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Asım Kocabıyık, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden 1947 yılında mezun oldu. Kocabıyık, 1944 yılında henüz öğrenci iken, girişimci babası Ahmet Kocabıyık'ın kurduğu İstikbal Ticaret A.Ş’nde kurucu ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı ve çalışmaya başladı. Kocabıyık, başlangıçta demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ithalatı yapan İstikbal Ticaret A.Ş’de; 8 yılı Yönetim Kurulu Üyeliği, 49 yılı Yönetim Kurulu Başkanlığı olmak üzere 57 yıl görev yaptı. Asım Kocabıyık’ın babası ile birlikte temelini attığı şirket, aynı zamanda bugünkü Borusan Grubu’nun çekirdeğini oluşturdu.

1958 yılında 27 çalışanı ile sanayi sektörüne geçen Kocabıyık, bugün 6000'e yakın kişinin çalıştığı çeşitli sanayi kuruluşlarını bünyesinde barındıran ve önemli distribütörlük faaliyetlerinin yürütüldüğü Borusan Grubu’nun kurucusu.

Döneminin en ileri teknolojileri ile 1958 yılında kurulan Borusan Mannesmann Boru ve yassı çelik alanında daha sonra kuracağı Borçelik, Türk çelik sanayiinin öncü ve küresel ölçekte rekabetçi kuruluşları arasında yer aldı. 1960 yılında beyaz eşya, yapı endüstrisi, otomotiv yan sanayi ve madeni eşya sanayine yönelik hafif çelik profilleri üreten Kerim Çelik kuruldu. 1970 yılında Amerikan EatonS.r.L. lisansı ile supap ve supap aksesuarları üreten Supsan kuruldu. Asım Kocabıyık Supsan'ı faaliyete geçirerek otomotiv sanayiine de adım atmış oldu.

1972 yılında, şirketlerini Borusan Holding A.Ş bünyesinde bir araya getirdi. 1973'te Boru Nakliyat, 1975'te ise Borusan İhracat İthalat kuruldu. Yine 1975 yılında, Birlik Galvaniz, Borusan Grubu'na katıldı. 1976'da, bugün de dünyanın sayılı tesisleri arasında yer alan Borusan Boru Gemlik tesisleri faaliyete geçti.

Borusan Grubu, 1984'te BMW'nin Türkiye distribütörü oldu. Borusan, 1994'te, dünya iş makinaları lideri Caterpillar'ın önce Türkiye'de, ardından da Yakın Asya'daki temsilciliğini aldı. Borusan, Caterpillar, BMW, Land Rover gibi uluslararası markaların en iyi yönetilen temsilciliği olarak sayısız kez küresel ödüller kazandı. Grubun işlerinin gelişimine paralel olarak lojistik sektöründe hızla büyüyen Borusan Lojistik ise sektöründe toplam kalite yönetimi ödülleri alan ilk ve tek şirket oldu.

2001'den itibaren sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdi

Asım Kocabıyık, Kasım 2001'de Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Ahmet Kocabıyık'a devrederek, kendini aktif iş yaşamı boyunca aksatmadığı sosyal sorumluluk faaliyetlerine adadı. Kocabıyık, kurucusu olduğu Borusan KocabıyıkVakfı çatısı altında topluma katkı sağlayan projeleri hayata geçirdi. Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan sosyal sorumluluk faaliyetlerini "Memlekete bir hizmet borcum var. Onu yerine getirmeye çalışıyorum" sözleriyle izah eden Kocabıyık, binlerce öğrenciye sağladığı eğitim burslarının yanısıra, üniversite binaları, meslek yüksekokulları, kütüphaneler, öğretmenevleri de inşa ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hizmetine sundu.

Asım Kocabıyık ayrıca, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, TEMA Vakfı, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türk Musikisi Vakfı ve Afyon Eğitim Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldı. 24 yıl İstanbul Sanayi Odası, 15 yıl TÜSİAD yönetiminde yer aldı; 4 yıl da İktisadi Kalkınma Vakfı’nda Başkanlık yaptı.

Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere, çeşitli yüksek öğrenim kurumlarınca fahri doktora unvanına layık görülen Kocabıyık, Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve İtalyan Hükümeti’nin verdiği Şövalye nişanına sahip.