Cumhuriyetin Mimari İzleri Silinmeye Çalışılıyor



Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘Koruma Kurulu’ onayı alınmadan tescilli binada çalışma yaptığını iddia eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, çalışmalarda tarihi yapıya zarar verildiğini belirterek, özetle şunları kaydetti: “İller Bankası, modern mimarlık eserlerinden birisidir. Erken Cumhuriyet dönemi tüm yapıları gibi tehdit altındadır. Kendisini Büyükşehir Belediyesi mimarı olarak tanıtan Hüseyin Çınar ve mimar olduğunu ifade eden Mustafa adlı kişi, İller Bankasında herhangi bir yıkımın olmadığını, Ankara Valiliği Ankara İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu’nun uyuşturucu ile mücadele kapsamında metruk binaların etrafını çevirerek korumaya aldıklarını ifade etmişlerdir.



Burası metruk bina değil

İller Bankası metruk bir bina değildir. Koruma Kurulu’nun bilgisi dışında değil paravan, cephesini bozacak hiçbir şey yapamazsınız. İşçilere çalışmak için emir veren Hüseyin Çınar, Mustafa adlı şahıs ve Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca bina içerisinde söküm ve yıkım işlerinin başladığını dair de bilgimiz var. Gerçeği söylemiyorlar. Onlara inanmıyoruz.”

“Bu aynı zamanda Cumhuriyetin mimari izlerini silme hareketidir"

“Bu aynı zamanda Cumhuriyetin mimari izlerini silme hareketidir. Tarih boyunca otoriter yönetimler, yapılı çevre üzerinden yok etme girişimlerini hep yapmışlardır. İller Bankası’nı metruk bina diyerek yıkmak istemektedirler. Buna asla izin vermeyeceğiz. İller Bankası binasının yıkımı mimari katliam olur. İller Bankasını paravanlarla kapatmak isteyenlerin gözlerine perde inmiştir. Bu kültürsüzlükle nereye gideceğiz. Maalesef bu kültürsüzlük anlayışı paravanla da kapatılamıyor.İller Bankası’nın yıkımına karşı direneceğiz” diyen Candan, şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuz yaptığı bu uygulamayı durdurmak için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 2 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanlığı’na, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı’na, İmar ve Şehircilik Başkanlığı’na ve Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü’ne ( KUDEM) resmi yazıyla başvurduk.”