Dafz, Dünyadan 1500 Şirket Çekti Türk İşadamlarına Davet Çıkardı



Küresel krizle inşaat projeleri aksayan Dubai, bu dönemde ‘küresel ticaret'e daha çok asılıyor. BenQ, Rolce Royce, Audi, Airbus gibi devlerin de aralarında bulunduğu 1500 firmanın faaliyet gösterdiği Dubai Havaalanı Serbest Bölgesi Genel Direktörü Muhammed Al Zarouni, “Dünya burada ama Türkiye'den sadece 4 şirket var” dedi.

Dubai bir taraftan küresel krizin inşaat ve gayrimenkul piyasasası üzerinden olumsuz etkisiyle mücadele ediyor, diğer taraftan da geniş bir coğrafyanın ticaret merkezi olarak konumunu güçlendirmek için ‘küresel ticaret'e daha fazla asılıyor. BenQ, Rolce Royce, Audi, Airbus, Dior, Danzas gibi devlerin de aralarında bulunduğu 1500 firmanın faaliyet gösterdiği Dubai Havaalanı Serbest Bölgesi (Dafz) yükselen iş hacmi sayesinde gelirlerini 2009'un ilk yarısında yüzde 47 artırdı. Dafz Genel Direktörü Muhammed Al Zarouni, güçlü şirketlerin konumlandığı Dafz'ın uluslararası ödüller de kazandığını belirterek, “Dünya burada ama Türkiye'den sadece 4 şirket var. Bu sayıyı artırmak istiyoruz. Özellikle Türklerin buradaki fırsatlardan yararlanmasını çok istiyoruz” dedi. Türkiye'nin Dubai Başkonsolosu Ümit Yalçın da, Dafz yönetiminin Türk şirketlerine odaklanmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

İTO devreye giriyor

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, Dafz'ı incelediklerini ve çok etkilendiklerini söyledi. Dafz yönetimiyle Interlink arasında imzalanan anlaşma törenine katılan Çağlar, şöyle konuştu: “Burada şahıs firması da, çok ortaklı şirket de kurulabiliyor. Ya da Türkiye'deki bir şirketin şubesi de açılabiliyor. Kurulacak şirketin yüzde 100 sahibi de olabiliyorsunuz. Bir Dubai vatandaşının ortaklığı şart değil. Reexport ticaret için çok iyi imkanlar var. Havaalanı yanında olduğu için de fiziksel ve kurumsal avantajları çok. İTO olarak üyelerimize tanıtım yapacağız.”

Interlink köprü olacak

Dafz'ın Türk firmalarına tanıtımını ve danışmanlığını üstlenen Dubai firması Interlink'in sahibi Bessam Yıldırım, şunları anlattı: “Daha önce Jebel Ali Serbest Bögelesi'nin (Jafz) ve Dubai World Teknopark'ın Türk firmalarına tanıtımı için çalıştık. Çok sayıda Türk firmasının buralarda faaliyeti için aracılık ettik. Şimdi de Dafz için aynı şeyi yapacağız. Türk şirketlerine öncelikle bedava danışmanlık vereceğiz. Burada şirket kurmak ya da şube açmak isterlerse de tüm işlemlerini bir paket hizmet olarak sunacağız. Dafz'da sadece 4 Türk firması var. Almanların 350, ABD'lilerin 164, İngilizlerin 124 firması ya da markası burada konumlanmış durumda. Ortadoğu'da çok iyi pazarlar elde ediyorlar. Biz de birkaç yıl içinde Türk firma sayısını 100'ün üzerine çıkarmalıyız.”

Rakamlarla Dafz

Dubai Havaalanı'nda, 120 hava yolu şirketi 210 noktaya uçuyor. Geçen yıl 41.5 milyon kişilik yolcu trafiği gerçekleşti. Dafz ise 1998'de 1.2 milyon metrekare alanda kuruldu.

Dafz'da yüzde 100 yabancı sermayeli şirket kurulabiliyor. Şirket sahibi ve çalışanlarla ilgili tüm bürokratik işlemleri Dafz tamamlıyor ve takip ediyor.

Şahıs firması kurmak için 272 bin 500 dolarlık, 2-5 arası ortaklıklarda ortak başına 136 bin dolarlık sermaye zorunluluğu bulunuyor. Brunch Office (şube) kurmak için sermaye gerekmiyor.

Dafz'daki 1500 şirketin yüzde 43'ünü Avrupa şirketleri oluşturuyor. Ağırlık Alman ve İngiliz şirketlerinde.

Ortadoğu, Afrika ve Asya pazarlarını hedefleyen firmalar için en iyi konumlar arasında bulunuyor.

Çalınan cep telefonunu yakalayan yazılım geliyor

Dubai merkezli Fourdirections Int. Inv. L.L.C., cep telefonu sahiplerini çok rahatlacak bir yazılımı Türkiye'ye getirmek istiyor. Firmanın temsilcisi Sami Yıldırım, ya büyük bir GSM operatörüyle anlaşacaklarını ya da distribütörlük vererek perakende yoluyla yazılımı pazarlayacaklarını söyledi. Sami Yıldırım, şu bilgileri verdi:

“Mobicop isimli bu yazılımımızı cep telefonu olan herkes kullanabilir. Cep telefonundaki SMS, telefon rehberi, resimler, videolar ve diğer verileri korumak amaçlı bir program ve en çok da cep telefonu kaybı, çalınması veya bir yerde unutulması halinde çok işe yarıyor. Bir parola kullanarak kayıp telefonun uzaktan kontrolünü de sağlıyor. Yazılımı telefona yükledikten sonra, tek işlemle telefonu kilitleyebiliyorsunuz. Bu telefonu kim kullanmaya başlarsa kullanıcı bilgileri size mesajla geliyor. Dilerseniz tüm bilgileri tek bir işlemle silebiliyorsunuz. Cep telefonunuzdaki telefon defterinize her zaman her yerden internetle ulaşabiliyorsunuz ya da rehberi istediğiniz telefona kolaylıkla aktarabiliyorsunuz. Telefona Mobipal, Mobitalk gibi başlıkları altında ayrıca çok daha ilginç özellikler de kazandırıyor.”