'Daha Kaç Patlama Olması Bekleniyor?'



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Kestel Halkı Çevre İnisiyatifi, zehirlenme olayı ve katı atık deposundaki yangınla gündeme gelen Bursa Çimento Fabrikası'nın çevreyi ve yaşam alanlarını tehdit ettiğini belirterek, fabrikanın kapasitesinin artırılmamasını ya da başka yere taşınmasını istedi.

İnisiyatif, son olarak çok sayıda öğrencinin hastanelik olduğu gaz sızıntısı ve atık deposunda çıkan yangınla gündeme gelen Bursa Çimento Fabrikası konusunda açıklama yaptı.

Yangın sonrasında fabrikaya gittiklerini belirten Kestel Halkı Çevre İnisiyatifi, yangının neden olduğu koyu dumanların gökyüzünü kaplayıp şehre yayıldığını bildirdi. İnisiyatif, yanan maddelerin havadan yere düşen küllerinin elde yağlı bir tabaka bıraktığını ve iyice yıkamadan geçmediğini belirterek, tedirgin olan Kestel halkının da sokağa çıkmayarak kapı ve pencerelerini kapattığına dikkat çekti.

'Fabrikadan rahatsızız'

Kuruluşundan bu yana çimento fabrikanının çevreye ve yaşam alanlarına olumsuz etkilerinden dolayı yurttaşların rahatsız olduğu kaydedilen Kestel Halkı Çevre İnisiyatifi açıklamasında, "Son dönemde fabrikanın 1,5 kat kapasite artırımı kapsamında atık yakma tesisi kurulmasının da gündeme gelmesiyle halkın rahatsızlığı ve tepkisi iyice arttı. Artan tepkiler sonucunda halkın bir araya gelmesiyle Kestel Halkı Çevre İnisiyatifi kuruldu" denildi.

Kestel Halkı Çevre İnisiyatifi olarak  Çimento Fabrikası'nın çevreye olumsuz etkilerine dikkat çekmeye çalışıldığı ve bir dizi faaliyet gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

'Yetkilileri göreve çağırıyoruz'

"Uyarılarımızı ve topladığımız dilekçeleri yetkililer dikkate almadı. Hiçbir önlem alınmadığı için 20 Mart 2014'te tesisten dışarıya zehirli gaz sızıntısı yaşandı. Bu gaz tüm şehre yayıldı, bu nedenle yakın okullardaki çocuklar ve yüzlerce kişi hastanelerin acil servislerine kaldırıldı. Bu durum üzerine mücadelemizi yürüyüş ve halkı bilgilendirme panelleriyle sürdürdük. Bu son yangın olayı gösterdi ki; gerek Bursa Çimento Fabrikası gerekse de ilgili bakanlık ve belediye yetkilileri, konuya dair önlem almamaya devam ediyor.

Buradan bir kez daha uyarıyoruz; Daha kaç patlama olması bekleniyor? Ölümler ve kalıcı hasarların olması mı gerekiyor? Hiç bir tereddüt göstermeden, yaşam alanı içerisinde bulunan Bursa Çimento Fabrikası'nın kapasite artırımına izin verilmemeli hatta fabrika, yerleşim yeri ve tarım arazilerinin dışına taşınmalıdır."