Dalaman Üçüncü Olacak



Türkiye'nin dünyaya açılan pencerelerinden Dalaman Havalimanı'nda,yolcu kapasitesini 5 milyona çıkaracak genişletme projesi başlatıldı.

İki yılda tamamlanacak proje 100 milyon dolara mal olacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü özellikle yaz aylarında ihtiyacı karşılayamayan Dalaman Havalimanı'nın dış hatlar binasını büyütme kararı alarak ihale açtı. İhaleyi Aksa İnşaat Sanayi Ticaret A.Ş., merkezi Kazakistan'daki Türk şirketi Turkuaz Şirketler Grubu ile Kırgızistan'ın resmi havayolları Manas'ın ortaklaşa kurduğu ATM firması kazandı.

İç ve dış hatlarda yıllık yaklaşık 2 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet veren Dalaman Havalimanı, ek binaları 320 bin metrekare alanda başladı. Bu alanın 90 bin metrekaresinde, bodrum katıyla birlikte beş katlı olacak dış hatlar terminal binası, 180 bin metrekarelik alanında apron yapılırken, 50 bin metrekarelik alan da açık otoparka ayrıldı.

Tesislerin modern mekanik ve elektronik sistemlerle donatılacağı belirtildi. Şimdiki dış hatlar terminal binasının ise iç hatlara hizmet vereceği açıklandı. Yap-işlet-devret modeliyle 24 ayda yapılacak tesislerin, aynı firma tarafından 6.5 yıl işletildikten sonra DHMİ'ye devredileceği belirtildi. ATM Şirketi'nin Proje Müdürü Mustafa Denizli, inşaat bittikten sonra Antalya Havaalanı büyüklüğünde olacak tesislerin, Türkiye'nin İstanbul ve Antalya'dan sonra üçüncü büyük havalimanı olacağını belirterek, 'Tesislerde 90 bin metrekarelik terminal binası, bodrum kattan ayrı olarak 4 katlı yapılacak. Bina içinde 2 bin metrekarelik freeshop, bodrum katında 6 bin metrekarelik çarşı olacak'' dedi. Denizli şöyle devam etti:

2 bin metrekare freeshop
"Yeni binada çağa uygun her türlü mekanik ve elektronik sistemler olacak. Binayı bin 500 işçiyle 2 milyon ton dolgu maddesi, 150 bin metreküp betonarme ve 3 bin ton çelik imalatıyla bitirmeyi amaçladık. Anlaşmaya göre 2006 Haziran'da bitirilmesi tasarlandı. Ancak 2006 yılının yaz sezonuna yetiştirmek için martta teslim etmeyi planlıyoruz. Yılda 5 milyon yolcu kapasiteye ulaşacak binanın bodrum katına çarşı yaparak tüm Dalamanlı esnafın faydalanmasını sağlayacağız. 2 bin metrekarelik freeshop bölgesindeyse akla gelecek her türlü mağaza, alışveriş merkezleriyle yiyecek ve içecek yerleri olacak."