Dalaman'da Turistin Havaalanı Eziyeti Bitiyor



Planlanandan 8 ay önce bitirilen Dalaman Dış Hatlar Terminali'nin haziran ortasında açılması bekleniyor. Terminal açıldığında yıllık 10 milyon turiste hizmet verebilecek.

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle 2003 yılı Aralık ayında ihale edilen Dalaman Dış Hatlar Terminali, planlanan tarihten 8 ay önce hizmete giriyor. Dalaman'ın yeni dış hatlar terminalinin haziran ayı ortasındaki açılışını Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor. 150 milyon dolara mal olan terminalin 9 yıllığına işletmesini de yüklenen ATM Havalanı İşletme AŞ (Aksa-Turkuas-Manas Konsorsiyumu) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, daha önceki terminalin 3 milyon turiste hizmet vermekte zorlandığına ve gelen ziyaretçilerin saatlerce sıralarda beklediğine işaret ederek, 149 bin metrekare alan üzerine kurulan yeni binanın yılda 10 milyon yolcuya hizmet verebileceğini söyledi.

Otel de yapacak
Şirketin DHMİ ile yaptığı sözleşmede yılda 1 milyon turist ve her yıl bunun yüzde 5 artırılması yönünde garanti alındı. Arslan, bu rakamın kolaylıkla aşılabileceğini ifade ederken, yıllık ciro beklentisi hakkında ise bilgi vermek istemedi. Ancak geçen yıl 250 milyon dolar ciro yapan ATM'nin büyük ortağı Yaşar Dede Aslan Grubu'nun bu yıl grup ciro beklentisi 500 milyon doları bulurken bu artışta Dalaman Dış Hatlar Terminali'nin de etkisi olacağı ifade ediliyor.

210 bin metrekare büyüklüğünde apronu olacak olan Dalaman Dış Hatlar Terminali, yolcu kapasitesi bakımından Antalya ve İstanbul'dan sonra üçüncü sırayı alacak. Terminalin ardından bölgeye yeni turizm yatırımları yapılması gerektiğini de dile getiren Hüseyin Arslan, "Yeni yapılacak tahsislerden siz de yer alacak mısınız, bölgeye yeni bir yatırım düşünüyor musunuz?" sorusuna da, "Evet böyle bir niyetimiz var" yanıtını verdi. Terminal'in Kaş'tan Marmaris ve Datça'ya kadar uzun bir kıyı şeridine hizmet vereceğini dile getiren Arslan, "Yörenin mevcut 220 bin olan belgeli yatak kapasitesinin, 35 bin yataklı 'Dalaman Turizm City' gibi projelerle yakın bir zamanda 300 bini aşacağı düşünülüyor. Antalya ise Türkiye'de en yüksek sayıda turist çeken turistik destinasyon olarak lider konumda ve 2005 yılında 7.5 milyon turist ağırladı" dedi.

Güneş kırıcı sistemle gelen tasarruf
Dalaman Dış Hatları'nın mimari projesi de oldukça iddalı. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) tarafından çıkılan ihaleyi mimarlardan Emre Arolat ile Bünyamin Derman'ın projesi kazanmış. Terminalin en önemli mimari özelliklerinden birisi, binanın çelik kafes yaklaşımı ile güneş kırıcı sistemle örtülmesi ve doğal hava sirkülasyonuna izin vermesi. Böylece klima yüzde 30 daha az çalışacak. Hüseyin Arslan, çevreye dost bu mimarı projenin ödül alacağından emin olduklarını ifade ediyor. Terminalin işletme döneminde 1000 kişi istihdam edilecek.

Dalaman'ın emlakçısı ünlü!
Dalaman ve bölgesinde ev alan yabancıların çoğu İngilizler. Böyle olunca da Dalaman'da adım başına emlakçıya rastlanıyor. Yerel nüfusu 25 bin olan Dalaman'da emlakçı sayısı 50'lere ulaşmış durumda. Hemen her yerde satılık konut ilanlarına rastlanıyor. Fiyatların ise ucu açık. Yani 50 bin YTL'den 500 bin YTL'ye kadar uzanıyor.

Sarıgerme'ye Martı konacak
Martı Grubu, Dalaman Sarıgerme'deki otelin yapımı için çalışmalara başlamış durumda. 2007 yılında bitirilmesi planlanan Dalaman Sarıgerme'de Tekstil İşverenleri Sendikası'- nın Başkanı Halit Narin'in Martı'sı 1000 yataklı bir otel ve golf sahası yapıyor. Söz konusu arazi devletten 49 yıllığına kiralandı.