Danimarka Radyo Televizyonu'nun Yeni Multimedya Binası'na Işıltısını Vitra Karo Seramik Veriyor




























Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da inşası sürmekte olan ve “DR- Byen” adıyla bilinen Danimarka Radyo Televizyonu’nun yeni binasının cephesinde Vitra Karo’nun proje için ürettiği 40x 120 cm. ebatındaki siyah parlak porselenden 6520 m² kullanıldı.

Tasarımı Vilhelm Lauritzen AS tarafından yapılan master plan çerçevesinde yine aynı mimarlık ofisi tarafından tasarlanan ve ana kontrol ünitesi ile 3 büyük televizyon stüdyosunu içeren kompleksin bu ilk bölümünün prizma şeklindeki stüdyolarının iç ve dış cephelerinde kullanılan parlak siyah Vitra Karo, bu mekanların uzaktan kolaylıkla algılanabilmesini sağlarken yapının imgesini belirleyen en önemli faktörü oluşturuyor.

Stüdyo bloğu, parlak siyah Vitra Karo malzeme sayesinde, bitişiğinde inşaatı sürmekte olan ve Jean Nouvel tarafından, cephesi mavi bir multimedya ekranı olarak tasarlanmış konser salonuyla da mimari olarak yarışabilmesini sağlıyor.

Vilhelm Lauritzen AS’den aldığımız bilgilere göre, tasarım sırasında siyah olarak belirlenen cephe renginin hayata geçirilmesi, Eczacıbaşı Vitra Karo’nun önerdiği 40x120 malzemeyle mümkün oldu. Üretimden çıkan malzeme uygulama için Almanya’da hazırlandıktan sonra Kopenhag’a getirilerek montajı yapıldı.

Projenin teklif aşamasında sunulan numunenin teknik detayları üzerinde ise 1 sene çalışıldı.

Vitra Karo ürünleri daha önce Danish Crown projesinde de kullanılmıştı.

DR-Byen Projesi’yle ilgili detaylı bilgileri ve Vilhelm Lauritzen AS ile yapılmış söyleşiyi YAPI Dergisi’nin Mayıs sayısında bulabilirsiniz.



Fotoğraflar: Sena Özfiliz