Danıştay "Çeşme Limanı'nı Ulusoylar işletemez" dedi



Danıştay'ın özelleştirilen Çeşme Limanı ile ilgili kararı, Ulusoy'a soğuk duş etkisi yaptı.

Özelleştirmeyle Çeşme Limanı'nı 2003 yılında 11 milyon 250 bin dolara 30 yıllığına devralan Ulusoy Grubu, Danıştay'ın verdiği 'yürütmeyi durdurma kararı'nı, "Olayın muhatabı biz değil özelleştirme ihalesidir" diye değerlendirdi.

UND: Sektörün geleceği için sevindirici bir karar
Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND), "Bu özelleştirme, rekabet esasının doğasına aykırı" diyerek ihalenin iptali için 15.07.2003'te açtığı dava sonuçlandı. Danıştay'ın limanın Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne devri yönünde verdiği kararı değerlendiren Çeşme Limanı İşletmesi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkam Yılmaz Ulusoy, "Ben kanuna, hukuka, nizama saygılıyım. Bu konunun muhatabı Özelleştirme İdaresi'dir. Konunun benimle ilgisi yok" dedi. Ulusoy, dün gazetelere yansıyan, "Danıştay'ın kararı üfürükten bir şey. Hiçbir kıymet-i harbiyesi yok. Böyle bir şey olsa, ben geri zekalı mıyım, yırtarım ortalığı" sözlerinin kesinlikle kendisine ait olmadığını savundu.

Bu özelleştirme rekabete aykırıydı

Öte yandan UND cephesinde ise yüzler gülüyor. Danıştay'ın kararını değerlendiren UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Rekabet Kurulu'nun 6 ay önce Samsun Limanı özelleştirmesine Ro-Ro şirketlerinin girmemesi yönünde bir karar vardı. Bu da bizim mücadelemizdeki haklılığı gösterdi. Danıştay'ın bu kararını bekliyordum"
diyerek, şöyle konuştu:

"Dünyanın hiçbir ülkesinde rekabet, bir kuruma ya da sektöre bağlı değildir. Gelişimin temelini rekabet oluşturur. Biz bunun sıkıntılarını nakliyeciler olarak 1992, 1993 ve 1994'te Yugoslavya'da yaşadık. Bugün daha liberal ortamda hareket etmesi gerekiyor. Üyelerimizin söz konusu özelleştirme nedeniyle özellikle Batı'ya yapılan taşımalarda gelecekle ilgili büyük kaygıları vardı. Sektörün geleceği için Danıştay'ın bu kararı sevindirici."

UND olarak Yılmaz Ulusoy'la ihalenin iptali için açılan davayla herhangi bir görüşmede bulunmadıklarını anlatan Nuhoğlu, "İkimiz de konunun haklı olduğunu düşünüyorduk. Sonuçta ortada açılmış bir ihale var. Onlar ticari olarak baktı ve ihaleye girdi. Biz de sektörün geleceği konusundaki kaygılarımızı hukuka taşıdık. Bu bir kişinin ya da kurumun değil, hukukun karan Bu nedenle bizim açımızdan söyleyecek ve yapacak başka bir şey yok" diye konuştu.

Beş yıllık özelleştirme öyküsü Danıştay'a takıldı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından 1992'de işletilmeye başlanan Çeşme Limanı için ilk ihaleyi, 5 yıl önce 26.2 milyon dolar teklif vererek Çeşme Liman ve Turizm Ortak Girişim Grubu kazandı. Fakat aşırı değerlenen kur yüzünden alıcı sözleşme yapmaktan vazgeçince, ihale iptal edildi. 2002'de açılan ihaleyi ise peşin ödeme taahhüdüyle 11 milyon 250 bin dolara Ulusoy Grubu aldı.