Danıştay’ın Son Kararı: Belediye Kararımız Doğru



Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, nüfusu 2 bin altına düşen ve Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayınladığı tarihten itibaren dava açan belediyelerin, tüzel kişiliğinin devam ettiğine karar verdi. Kurul, İçişleri Bakanlığı’nın Kovanlık Belediyesi’nin tüzel kişiliğinin devam ettiği yönünde karar veren 8. Daire’nin kararın düzeltilmesi istemini red etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri, geçen hafta yüksek yargıda yaşanılan ‘belediye krizine’ son noktayı koydu. Giresun’a bağlı Kovanlık Belediyesi İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un uygulanmasına ilişkin 1 Mayıs 2008 tarih ve 2008/34 sayılı genelgenin iptali için Danıştay’da dava açmıştı.

Danıştay 8. Dairesi de 19 Aralık 2008 tarihinde davayı sonuçlandırdı. Daire, Anayasa Mahkemesi’nin yasal süre içerisinde dava açan belediyelerin tüzel kişiliğinin devam ettiği yönünde bir karar verdiğini hatırlatarak, dava açan belediyelerin tüzel kişiliklerinin devam ettiğine hükmetmişti.

İçişleri Bakanlığı, Danıştay 8. Daire ’nin kararını temyiz ederek ‘bozulmasını ve öncelikle Daire kararının yürütmesinin durdurulmasını’ istedi. Bakanlığın temyiz başvurusunu dün toplanan Dava İdari Dava Daireleri Kurulu kara bağlıdı. Oyçokluğuyla bakanlığın itirazını reddeden Kurul, Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kanuna ilişkin kararının ardından bu belediyeler açısından yeni bir hukuki durumun ortaya çıktığı belirtildi. Kararda, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Resmi Gazete’de yayımından itibaren dava açan belediyelerin tüzel kişiliğinin devam edeceği kaydedildi.

Seçime girebilecekler

Yüksek Seçim Kurulu da Danıştay 8. Dairesi’nin kararını baz alarak 60 gün içerisinde dava açan belediyelerin 29 Mart yerel seçimlere girmesinin yolunu açmıştı. Kurul, 60 gün içerisinde dava açan 740 belediyenin yerel seçimlere girebileceğine hükmetmişti. 122 belediyenin yasal süre içerisinde iptal davası açtığı için zaten tüzel kişilikleri devam ediyordu.

Anayasa Mahkemesi, 5747 sayılı belediyeleri kanunun Resmi Gazete’de yayınladığı tarih olan 22 Mart 2008’den itibaren 60 gün içerisinde dava açan belediyelerin tüzel kişiliğinin devam ettiği yönünde karar verdiğini hatırlatmıştı. Yüksek Mahkeme, Danıştay’ın ve YSK’nın gerekçeli kararın yayımlandı tarih olan 6 Aralık 2008 tarihini esas almalarına sert tepki göstermişti. Yüksek Mahkeme bu nedenle Danıştay’ın ve YSK’nın 740 belediyeye daha seçime girme yolunu açan kararlarını eleştirerek, anayasayı ihlal etmekle suçlamıştı.