Dante Donegani & Giovanni Lauda: Seramik Kimliğini Kaybetmişti; Bulmaya Başladı



1982 yılında kurulan İtalya’nın ilk tasarım ve moda lisansüstü diplomasını veren Domus Academy’nin Tasarım Master Program Başkanı Dante Donegani ve Program Direktörü Giovanni Lauda, 'Seramik Dünyasında Tasarım ve Geleceğe Ait Trendler' konulu konferans için İstanbul'daydılar. 1988 yılından bu yana düzenlenmekte olan Unicera Fuarı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen konferans, özellikle öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi.

Tasarımcının varoluş nedeninin 'yaratmak', görevinin de yenilik peşinde koşmak olduğuna dikkat çeken Domus Academy Tasarım Master Program Başkanı Dante Donegani, ama yeni bir tasarımın ne zaman çıkacağına, üretilip üretilmeyeceğine karar verecek olanların da sektördeki aktörler olduğunu söyledi. Dante Donegani, tasarımcıların üreticilerin çok önünde olduklarını vurgulayarak, girişimcinin başarısının tasarımcıları, pazarın bileşenlerini, tüketicileri dinleyip doğru anlama yeteneğinde yattığını sözlerine ekledi.

Seramiğin İtalya için ne kadar önemli bir sektör olduğuna değinen Domus Academy Program Direktörü Giovanni Lauda da, sektörün artık kaliteye odaklandığını, rekabetin tasarımı öne çıkardığını ve bu nedenle 'araştırma'nın hayati bir önem taşıdığını belirtti. Günümüzde, sektör ve tasarımcı arasında daha stratejik bir işbirliği olduğunu ifade eden Giovanni Lauda, dolayısıyla sadece renk ya da desen odaklı bir tasarım anlayışının kalmadığını söyledi.

İkili, 2003-2004 yılları arasında Domus Academy öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdikleri ve seramik materyallerin şehir hayatında yeni uygulamaları, gittikçe dinamik boyutlara geçen binaların tasarımında ve mimarisinde seramik kullanımını araştırdıkları 'Fragile Surfaces' adlı araştırmanın bulgularını da katılımcılarla paylaştılar.