Danyal Çiper'i Kaybettik



Mimar Danyal Tevfik Çiper Ankara’da vefat etti. Danyal Çiper'in cenazesi, bugün öğle namazını takiben Ankara Kocatepe Camisi'nden kaldırıldı.

1932 yılında İstanbul’da doğan Danyal Çiper, mimarlık eğitimini 1951 - 1956 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. Öğrenimi sırasında, Frank Lloyd Write’ın ekolü "Organik Mimari"den etkilendi. Write’ın Taliesin’deki okuluna kabul edilmiş olmasına karşın gidemeyen Çiper, "Organik Mimari"nin esaslarını her yönüyle araştırdı ve kendi sentezini üretmeyi başardı.

Danyal Çiper, iç mekanlarda tercih ettiği sıra dışı aydınlatma ve mobilya tasarımlarıyla da dikkat çekti. Mezuniyetini takiben birçok tasarım yarışmasına katıldı ve dereceler kazandı. Fakat çoğu tasarım yarışmasının amacına hizmet vermediği düşüncesiyle bir süre bu yarışmalara katılmaktan vazgeçip, kendi başına uygulamalarına devam etti.

Önemli projeleri arasında Erzincan Otobüs Terminali (1968), Özkanlar Evi (1968), Ersan Yavuz Evi (1981), Akşehir Otobüs Terminali (1985), Ostim İş Merkezi (1989) ve Yavuz Cengiz Evi (1995) bulunuyor.