Darbenin Aldığı Tapular Geliyor



12 Eylül darbesiyle tapuları geçersiz sayılan Balçovalı mağdurlar, 38 yıl sonra arsalarına kavuşuyor. Kamuoyunda “Balçova Arsa Mağdurları” olarak bilinen ve yaklaşık 30 yıldır arsalarına kavuşabilmek için hukuk mücadelesi veren vatandaşlara, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’dan müjdeli haber geldi. Meclis Toplantısı’na katılan mağdurlara seslenen  Kocaoğlu, en geç bir hafta içinde arazilere ilişkin zemin etütlerinin meclis gündemine getirilerek onaylanacağını söyledi.

1969’da Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsalardan satın alan ve 12 Eylül 1980 sonrasında belediyelerinin kapatılmasıyla mağdur olanların katıldığı Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda konuşan Kocaoğlu, arazilere imar verilmesi konusunda uzun süredir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Kocaoğlu  “Zemin etütlerinin Meclis’e sunulması için gereken ‘Onaylı Rapor’un ise cuma veya en geç pazartesi gününe yetiştirilerek, dosyanın aynı gün meclis gündemine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

Etütler tamamlandı

Kocaoğlu, şunları söyledi: “O etütlere göre jeolojik sakıncalı alanlar ve tedbir alınarak konut yapılacak alanlar belirlendi. Sonra buna göre bir yerleşim planı altına koyarak planlama çalışmalarını yapmaya başladık. Bu da 1,5 senelik bir zaman aldı. ”

Tapular geçersiz kılındı

12 Eylül darbesinden sonra kapatılan belediyenin daha önce satışını yaptığı tüm araziler geçersiz kılındı ve hak sahiplerine de “Elinizdeki tapuların hukuki geçerliliğ iyok. Size tapu veren belediye artık yok” denmişti. Halkın elindeki tapuları geçersiz kılan dönemin generalleri ise sit alanı olan Balçova sırtlarındaki ormana “Subay Vilları” inşa ettirmişti. Villalara karşı çıkanlar ise gözaltına alınarak susturulmuştu.