DASK’ın Yeni Dönemdeki İdarecisi Yine Eureko Sigorta



Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) 2010–2015 dönemindeki idarecisini belirlemek için Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen seçim süreci sonucu Eureko Sigorta yeni dönemin de idarecisi oldu.  2005 – 2010 döneminde de kurum idarecisi olarak görev yapan Eureko Sigorta’nın Genel Müdürü Okan Utkueri sonuçtan duydukları memnuniyeti belirterek şunları ifade etti:
 
“Beş yıllık performansımızın takdir edilmesi ve DASK İdareciliğinin yeniden şirketimize verilmesi hepimizi gururlandırdı. İdareciliğimizin ilk döneminde başlattığımız projelerimizi ikinci dönemde geliştirerek sürdürme fırsatı yakalayacağız. DASK çatısı altında hem deprem ve sigorta bilincinin geliştirilmesi hem de Zorunlu Deprem Sigortasının yaygınlaştırılması için vargücümüzle çalışacağız. Deneyimimiz, uzmanlığımız, enerjimiz ve etik yaklaşımımız ile bu saygın görevi başarıyla yerine getirmeye devam edeceğiz.”

1999 yılında meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri sonrasında yapılan çalışmalar arasında en önemli başarı öykülerinden birinin DASK ve Zorunlu Deprem Sigortasının hayata geçirilmesi olduğunun altını çizen Utkueri, “Yaşanan büyük felaketi takiben, çok kısa süre içinde bu sistemin uygulamaya alınmasında ve bugün uluslararası arenada herkesin örnek gösterdiği bir model haline getirilmesinde büyük payı olan Hazine Müsteşarlığımız başta olmak üzere, tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederiz” dedi. Utkueri, sistemin en önemli gündem maddesinin sigortalılık oranının ve deprem güvencesine sahip konut adedinin artırılması olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: 
 
“Tanıtım ve bilinçlendirme çalışmalarına verdiğimiz ağırlık sayesinde sigortalılık oranını 2010’un ilk yarısı itibariyle yüzde 25’e yükselttik. Beş yılda Zorunlu Deprem Sigortası poliçe adedi yaklaşık yüzde 50 arttı. Bu sayede 3,3 milyon konutun Zorunlu Deprem Sigortasıyla güvence altına alınması sağlandı. Zorunlu Deprem Sigortası 2009’da sigorta sektörünün hayatdışı segmentinde en hızlı büyüyen iki branştan biri oldu. İlk hedefimiz, sigortalı konutların sayısını 5,5 milyona çıkarmak.”

Ulaşılan noktada sigorta şirketlerinin ve aracılarının büyük emeği olduğunu ifade eden Utkueri, “Yapılan tanıtım ve iletişim faaliyetlerini, uygulamaya konulan yenileme indirimi, grup indirimi gibi avantajları daha etkin kullanarak Zorunlu Deprem Sigortası’nın yaygınlaştırılması konusunda tüm sektöre önemli görevler düşüyor. Zorunlu Deprem Sigortası poliçe artışına paralel olarak, 2000 yılında sadece 500 bin olan sektörün toplam konut paket sigortası adedi, 2 milyon düzeyine ulaştı. Zorunlu Deprem Sigortası sektöre yeni sigortalılar kazandırmak için önemli bir araç” dedi.
 
“Bugün her 10 kişiden 7’si Zorunlu Deprem Sigortası’nı biliyor”
 
Halkın sigorta bilincini artırmak, DASK ve Zorunlu Deprem Sigortasının bilinirliğini yükseltmek için son beş yılda yoğun iletişim faaliyetleri gerçekleştirildiğini aktaran Okan Utkueri, “DASK ve Zorunlu Deprem Sigortasına sosyal sorumluluk hassasiyetiyle yaklaştığımız bu çalışmalarda reklam ve halkla ilişkilerin yanında doğrudan iletişime odaklanarak başarılı sonuçlar elde ettik. Zorunlu Deprem Sigortasının bilinirlik oranı 2008’de yüzde 52 iken 2009’da yüzde 70’e yükseldi” diye konuştu.
 
Önümüzdeki dönemde DASK’ın bilinirliğinin artırılması, Zorunlu Deprem Sigortası bilincinin geliştirilmesi için iletişim faaliyetlerine devam edileceğini belirten Utkueri, “DASK’ın 10. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2010’a Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR’ı projesiyle başladık; 20 ilde 50 bin kişiye ulaştık. TIR’ımız Eylül’de de Batı Anadolu illerini dolaşacak” dedi.
 
Altyapı gelişecek, DASK teknoloji kullanımında referans merkezi olacak
 
Utkueri, katastrofik doğal afet yönetiminin teknoloji olmadan başarılı bir şekilde yönetilemeyeceğini, bu amaçla başta modelleme ve hasar tahmin uygulamaları olmak üzere teknolojiye yatırımların artarak süreceğini dile getirerek “Hedefimiz, ileri teknolojiyi kullanarak alanımızda uluslararası düzeyde referans merkezi olmak” dedi. Utkueri, Türkiye’nin deprem ve doğal afetlerle mücadelesini başarılı kılmak için gerçekleştirilecek bilimsel proje ve çalışmaları da DASK çatısı altında destekleyeceklerinin altını çizdi.

Utkueri, Eureko Sigorta’nın DASK idareciliğinde 2010-2015 vizyonuna ilişkin şunları söyledi:

“Zorunlu Deprem Sigortası’nın etkin teşvik ve takibi için yerel yönetimler ve diğer kamu kurumları ile daha yakın işbirliği içinde olacağız. DASK’ın ana işlevi olan hasar hizmetleri en önemli odağımız olmaya devam edecek. Acil eylem planı, hasar operasyonları ve ekspertiz işlemleri gibi alanlardaki sürekli iyileştirilme çalışmalarımızı aynı hızla sürdüreceğiz. DASK’ın büyüyen yapısını göz önünde bulundurarak, geleneksel reasürans enstrümanlarının yanı sıra, alternatif finansal piyasa ürünlerini de yakından takip edeceğiz.”

Utkueri, DASK’ın en önemli konularından biri olan reasürans programlarına ilişkin olarak hem optimum korumanın alınması hem de maliyet ekonomisinin sağlanmasına büyük özen gösterdiklerini açıklayarak “Bu yapısıyla, DASK’ın reasürans programı kapasite olarak dünyanın en büyük ilk 10 programı arasında yer alıyor” dedi.

DASK’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı oldu

Okan Utkueri, toplantıda İdris Serdar’ın DASK Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndaki görev süresinin dolduğunu, DASK’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanlığı için Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selamet Yazıcı’nın görevlendirildiğini de açıkladı. Utkueri, “Yeni dönemde yeni Başkanımızla birlikte göreve kaldığımız yerden devam edeceğiz” diye konuştu.