Datça Kıyılarına Sahip Çıkıyor



Datça Çevre Derneği, Mimarlar Odası ve Demokrasi Derneği’nin düzenlediği “Kıyı Alanları Yönetim Çalıştayı”nda, kıyılara ilişkin yetki karmaşasının giderilmesi istendi. Çalıştayın sonuç bildirgesinde, “Datça Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi”nin uygulanması gerektiği vurgulandı.

Datça öğretmenevi ve Palamutbükü’nde geçen günlerde gerçekleştirilen toplantılarda, Datça’nın kıyı sorunları ele alındı. Datça Belediye Başkanı Erol Karakullukçu, Datça Yarımadası’ndaki 52 koydan 10’unun yerleşime açık olduğunu, geriye kalan 42 koyun korunduğunu belirtti. Kıyılara yapılacak iskeleler konusunda yetki kargaşası yaşandığını vurgulayan Karakullukçu, “İskele yapımında Özel Çevre Koruma Kurulu, Liman Başkanlığı ve Bayındırlık Müdürlüğü kendilerini yetkili görüyor. Bu yetki, bazen birbirlerinin kararını etkiler nitelikte oluyor. Bazı koylarımızda, Mesudiye ve Palamutbükü’nde imar planı sorunları çözümlenemedi” diye konuştu.

Datça Kaymakam Mustafa Kaya, yarımadanın butik otellerle zenginleştirilmesi ve çağdaş bir görünüme kavuşturulması gerektiğini söylerken, Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanı Önder Kıraç, projelerin zaman zaman bürokrasiye takıldığını, bu nedenle işlerin ağır yürüdüğünü, ancak planlamadan vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

İki gün süren çalıştaydan sonra yayımlanan sonuç bildirgesinde, Datça'nın sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi, doğal kaynaklarının akılcı ve verimli kullanılması, kültürel mirasının korunması, kıyı ve denizlerin doğal yapısının bozulmaması ve turizmin, yerel halkın çıkarları doğrultusunda yapılması istendi. Bildirgede şu görüşlere yer verildi:

“Biz Datçalılar, üzerinde yaşadığımız coğrafyanın doğal, kültürel ve sosyal mirasının farkındayız. Bu topraklarda yaşamış uygarlıkların kültürel ve geleneksel dokusunun, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras olduğunu biliyoruz. Özel Çevre Koruma Kurumu ve bilimsel kuruluşların hazırlayacağı bilimsel çalışmaların ışığında, yerel halk, sivil toplum örgütleri ve ilgili tüm kurumlar bütünleşik biçimde çalışacağı ‘Datça Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi’nin uygulanmasını istiyoruz.”