Davutpaşa Patlamasının Mağdurları Taksim'de Adalet İstedi



İstanbul Davutpaşa'da, 21 kişinin ölümü ve 117 kişinin de yaralanmasına yol açan patlamadan zarar görenlerin yakınları, yetkililerin sorumsuzluğunu ve sorumlular hakkında hala dava açılmamış olmasını İstanbul Taksim'de yaptıkları eylemle protesto ettiler. 17 ay önce kaçak havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada eşini yitiren İdris Çabuk, bianet'e yaptığı açıklamada, "Vergilerimiz sayesinde memurluk yapanlar, en yakınlarımızı kaybettiğimiz ihmalle dolu bir olayın üstünü kapatamazlar" dedi.

"Vali'ye hakkımı helal etmeyeceğim"

Patlamada eşi Gülhan Çabuk'ı yitirdiğini açıklayan Çabuk, onca süredir tüm sorumluların hala tespit edilememiş olmasını ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in tutumu eleştirdi. Bir valinin görevinin, sorumlulukları gizlemek olamayacağını ifade eden Çabuk, "Biz en değerli varlıklarımızı toprağa verdik. Vali ölse cenazesindeyim. Hakkımı helal etmediğimi söyleyeceğim" diyerek üzüntüsünü gazetecilerle paylaştı.

Patlamada kaynı Yaşar Kara'yı yitirdiklerini, ailesininse çok zor durumda kaldığına işaret eden Fatma Kara, yetkililerin artık soruşturmayı sonuçlandırmalarını beklediklerini söyledi.

Ankara'de herkesle görüştüler sesleri duyulmuyor

Taksim Tramvay Durağı'nda bir basın açıklaması okuyan mağdur edilen aileler adına Arzu Cesur, 15 aile olarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'ndan yetkililerle, TBMM ve milletvekilleriyle görüştüklerini, buna karşın olayın sürüncemede bırakılmasından endişe ettiklerini açıkladı:

"Ortada halen bir ceza davası bile yok"

Savcılığın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin Nisan 2008'de raporunu teslim etmesine karşın sorumlu gösterilen kurumların "ihmalkar tutumları" nedeniyle yazışmaların dokuz ay sürdüğünü vurgulayan Cesur, dönemin Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi görevlilerinin kimliklerinin savcılığa bildirildiğini, Çalışma Bakanlığı'nın görevlileri bildirmesini beklediklerini ifade etti.

"Belediye görevlileri neden hesap vermiyor?"

Ancak Cesur, Zeytinburnu Kaymakamlığı'na bağlı İlçe İdare Kurulu'nun Zeytinburnu Belediye görevlilerinin yargılanmasına izin vermediğini, benzer bir kararı da İstanbul Valiliği'nin Büyükşehir Belediyesi görevlileri için aldığını açıkladı; bu tutumu eleştirerek medya ve kamuoyundan duyarlılık beklediklerini kaydetti.

"Kurumlar neden o günkü görevlilerin kimliklerini gizliyorlar? Görevini gereği gibi yapmamanın, görevi ihmal etmenin faturasının 21 canımız ve 117 yaralı ödedi. Bizler yokluklarıyla her an her dakika kaderimizi yaşamaya devam ederken tek istediğimiz ADALET"